Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

Προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς: Όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ



Προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς: Όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ


Μέσα στο πολύ ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν τόσο οι οικονομικές συνθήκες όσο και η σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η κυβέρνηση πέτυχε να σταματήσει στην πράξη την εφαρμογή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι κανένας ιδιώτης δανειολήπτης δεν έχασε το σπίτι που μένει αυτός και η οικογένεια του. 
Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην απαίτηση των δανειστών για διάλυση του νόμου Κατσέλη κρατώντας έτσι, ανέπαφα τα όρια για ένταξη στο νόμο Κατσέλη και επεκτείνοντας την προστασία του για τους κοινωνικά αδύναμους. Επιπλέον, εντάχθηκαν στις οφειλές των νοικοκυριών που μπαίνουν στη ρύθμιση του ν. Κατσέλη και τις οφειλές προς το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο ένας αδύναμος δανειολήπτης δεν θα ρυθμίζει μονο το χρέος προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα ρυθμίζει τα συνολικά χρέη του μέσω ενιαίας ρύθμισης δίνοντας ένα μικρό συγκεκριμένο ποσό αφού έχει καλύψει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Έτσι η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα χρέη γινεται με συνολικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
Η εφαρμογή του νόμου Κατσέλη επεκτάθηκε και στην κοινωνική ομάδα των ιδιωτών που παλιά είχαν μια επιχείρηση και την έκλεισαν. Πρόκειται για περίπου δέκα χιλιάδες άτομα που βρίσκονταν σε καθεστώς ολικής απουσίας προστασίας ένατι των δανείων τους. Με τη συγκεκριμένη επέκταση μπορούν να υπαχθούν στο ν. Κατσέλη για τα φυσικά πρόσωπα.
Σημαντική είναι η διαδικασία δημιουργίας ειδικών κλιμακίων στα ειρηνοδικία γεγονός που θα επιταχύνει την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Με την έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων θα επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική προστασία εγκαίρως σε αυτούς που την δικαιούνται ενώ αυτοί που απλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα θα απομονωθούν.
Τέλος, προχώρησαν οι βελτιώσεις του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών προς όφελος του δανειολήπτη. Παρέχεται, έτσι, η δυνατότητα σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της αδύναμης πλευράς ενώ θα θεσμοθετηθούν  υπηρεσίες ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να διακανονίζει τα χρέη του έχοντας συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να μη γίνεται έρμαιο στη διάθεση των τραπεζων. 


fhttp://left.gr/news/prostasia-noikokyrion-apo-pleistiriasmoys-osa-petyhe-i-kyvernisi-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου