Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2015

Συνεντευξη Σταύρου Στελλα στη Φωνή της Πάρου




          O Σταύρος Στέλλας γεννήθηκε στα Μάρμαρα Πάρου. Είναι οικονομολόγος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάσθηκε για 30 έτη σε εταιρίες πετρελαιοειδών. Για οκτώ χρόνια εργάστηκε σε βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία). Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε  στον τουριστικό κλάδο στο νησί. Πολιτικά είναι ενεργός από το 1973 στις γραμμές του Ρήγα Φεραίου. Κατόπιν δραστηριοποιήθηκε στις οργανώσεις του ΚΚΕ εσωτερικού, του ΣΥΝ και τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2012 είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, (Οικονομικών, ΔΕΚΟ,  Ενέργεια) και συντάκτης πολλών μελετών.
          Γιατί  κ Στέλλα έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ? Ο κόσμος εχει κουρασθεί από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις,
Ο λόγος είναι οτι   η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η κυβέρνηση καταψηφίστηκε από τους ίδιους τους βουλευτές της.
Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε άνετη πλειοψηφία 163 βουλευτών και 47 βουλευτές της  δεν την στήριξαν.
              Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να κυβερνά στηριζόμενη στις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Με την ευκαιρία της διενέργειας των εκλογών οι πολίτες καλούνται επίσης, να αποφασίσουν εάν η κυβέρνηση, σωστά έπραξε, σωστά διαπραγματεύτηκε και  προστάτεψε τα συμφέροντα τους και να δώσει εντολή για  το μελλοντικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
             Οι δυσκολίες ήταν γνωστές .Γιατί υποσχεθήκατε τόσα ευχάριστα ? μήπως ηταν μια «υποκλοπή» της ψήφου των πολιτών ? μήπως «προδώσατε» την λαική εντολή ?
Περιμέναμε κάποιες δυσκολίες, αλλά πιστέψαμε ότι  τα επιχειρήματα μας και το εμφανές του αδιεξόδου των μνημονίων, θα ήταν αρκετά για να έχουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Τελικά αυτό έγινε με την παρούσα συμφωνία αφού προηγουμένως κατορθώσαμε να κάνουμε ρωγμές στο θέμα του χρέους και η πλειονότητα των κρατών μαζι με το ΔΝΤ να παραδέχονται πλέον  ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο.
Παράλληλα θέλω να σας θυμίσω τον αδυσώπητο πόλεμο και το άδειασμα των ρευστών από τις τράπεζες. Ήταν μια ενορχηστρωμένη πράξη δολιοφθοράς,  με πρωτεργάτες στελέχη της ΝΔ ( Βούλτεψη, Γεωργιάδης κ.α ). Τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν το ποσό αυτό σε πάνω από 40 δις ευρώ
Για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος. Θέλω να τονίσω ότι δεν «προδώσαμε» κανέναν, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να προδίδαμε τους εαυτούς μας. Όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια άγχη με τον καθένα.

           Οι πολίτες πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  έκανε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ
Το δημοψήφισμα ήταν μια μεγαλειώδης νίκη των ελλήνων Η εντολή, του δημοψηφίσματος, προς την κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο ήταν,  να μην υπογράψει την σκληρότατη πρόταση της ΕΕ και παράλληλα να  μη βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο οι πολίτες αντιστάθηκαν και στήριξαν την εκλεγμένη κυβέρνηση απέναντι  σε ένα οργανωμένο πραξικόπημα που ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση.
 Σας θυμίζω ότι δυο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, Βενιζέλος, Σαμαράς και Θεοδωράκης επισκέφτηκαν τις Βρυξέλλες προκειμένου να δρομολογήσουν πολιτικές εξείξεις.Μια εβδομάδα μετά, η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες για να γίνει το δημοψήφισμα σε συνθήκες πανικού.
Η κυβέρνηση και ο λαός άντεξαν και έδωσαν ένα μεγαλειώδες 62%.
          Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινες εκλογές ?
Πρώτο για να μην κυβερνησουν ξανά αυτοί που 40 χρόνια τώρα καταστρέφουν τη χώρα με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Δεύτερο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα των λαικών στρωμάτων, όσων  καταπιέζονται αγωνιούν για τον καθημερινό βιοπορισμό τους   και δεν ανήκουν στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας.
Τρίτο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηθικό πλεονέκτημα.Δεν είναι διαπλεκόμενος, δε χρωστά χάρες σε κανένα και για να φέρουμε μπροστά στη δικαιοσύνη όλους αυτούς που τόσα χρόνια καταλήστευσαν τον ελληνικό λαό
Τέταρτο για να  πραγματώσουμε τις ελπίδες των πολιτών που στο λίγο χρονικό διάστημα που κυβερνήσαμε, δεν το καταφέραμε.

Ζητούμε την ψήφο για το άλλο μισό  του οράματος και της ελπίδας.


  Σταύρος Στέλλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου