Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2015

Εκλογές Νίκος Ξυδάκης: Ήμασταν πολύ ευγενικοί, τώρα όμως ξέρουμε…Το ερώτημα είναι εάν θα ολοκληρωθεί «η δημοκρατική στροφή στην Ελλάδα» η εάν, αντιθέτως, «θα κυβερνήσουν πάλι τα τζάκια και η διαπλοκή». Αυτό τόνισε μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, «το μεγάλο στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα είναι τώρα το εσωτερικό μέτωπο, η ανασυγκρότηση της χώρας. «Στο εξωτερικό είναι ήδη ο μεγάλος ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την έντονη κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε ό,τι αφορά την τελική συμφωνία με τους δανειστές, ο κ. Ξυδάκης είπε το εξής: Ναι μεν μέσα  στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπωθεί απόψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση των αξιώσεων των δανειστών, όπως πχ η προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια, αλλά – όπως σημείωσε- καμία πρόταση δεν έδινε απάντηση στο τι θα γινόταν «μέχρι τότε». Δηλαδή δεν θα μπορούσαν να αποτραπούν οι καταστροφικές, όπως τις περιέγραψε, συνέπειες (τραπεζικό σύστημα, καταθέσεις, ανθρωπιστική κρίση, κλπ), εάν τυχόν ο Αλ. Τσίπρας άφηνε τις διαπραγματεύσεις και επέστρεφε στη χώρα.

«Δεν γίνεται να αλλάξεις γεωπολιτικό πλαίσιο, λόγω της φρικτής αντιμετώπισης εκ μέρους των δανειστών» είπε ο κ. Ξυδάκης, που τόνισε ακόμη: «Το ερώτημα δεν είναι ‘μνημόνιο- αντιμνημόνιο’. Είναι αν θα ανασυγκροτήσουμε το δημοκρατικό κράτος ή εάν θα έχουμε κράτος σογιών, διαφθοράς και διαπλοκής».

Κάνοντας αυτοκριτική για τα αδύνατα σημεία της επτάμηνης διακυβέρνησης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού είπε;

«Δεν κάναμε όλα όσα έπρεπε, δεν είχαμε όσο γρήγορα ρεφλέξ έπρεπε να έχουμε. Καταλάβαμε όμως πολλά για το πώς λειτουργεί το κράτος και τώρα ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε».

Ο κ. Ξυδάκης είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε «ευγενική αφέλεια», σημειώνοντας   μεταξύ άλλων πως δεν είναι δυνατόν να μην υποβάλλονται σε αξιολογικές κρίσεις γενικοί διευθυντές και εν γένει υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

«Στο κράτος βρήκαμε φωλίτσες διαπλοκής, διαφθοράς, μικροσυμφερόντων» είπε ο κ. Ξυδάκης, αναφέροντας – ειδικά για το υπουργείο Πολιτισμού- ότι υπήρχε ένα «μαγικό πουγκί»: Ο ειδικός λογαριασμός από τα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος έπαψε να υφίσταται όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την άποψη ότι  θα έπρεπε να αναβαθμιστεί, να εξανθρωπιστεί, να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαμονής το Κέντρο της Αμυγδαλέζας, όχι όμως και να κλείσει. Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε, έπρεπε να προβλεφθεί πόσοι απελπισμένοι άνθρωποι θα κατέφθαναν εδώ από την εμπόλεμη Συρία, όταν θα βελτιωνόταν ο καιρός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου