Τρίτη, Σεπτεμβρίου 01, 2015

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Χριστόφορος Βερναρδάκης:
«Λάθος μας η ατέρμονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων»

μια παλιότερη συνέντευξή στο EMEA BUSINESS MONITOR.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη πολιτική ήττα, διότι απέτυχε να αλλάξει το μίγμα πολιτικής στην Ευρώπη. Η αντίληψη αυτή ήταν ιδεαλιστική», τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο EMEAgr ο υπουργός αναπληρωτής Δημόσιας Διοίκησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Στην πρώτη μεγάλη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Βερναρδάκης δεν διστάζει να αναφερθεί σε λάθη της κυβέρνησης, τα οποία αποδίδει κυρίως στην απειρία και την έλλειψη κουλτούρας διακυβέρνησης. Εστιάζει μάλιστα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες διαπραγματευτικές τακτικές και καλύτερα αντανακλαστικά στη διαχείριση», υποστηρίζει ο υπουργός αναπληρωτής και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, προκειμένου να προσφέρει πλεονεκτήματα στις διαπραγματευτικές της θέσεις.
Παράλληλα, εκτιμά ως λάθος τη δομή και αντίληψη του κυβερνητικού σχήματος και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευθύνη της ηγεσίας και του πρωθυπουργού τώρα, για να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη του Γενάρη και να υλοποιηθεί ένα πολύ σαφές και οριοθετημένο χρονικά και πολιτικά σχέδιο».
Ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά πάντως ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για δύο λόγους: πρώτον, διότι η κυβέρνηση δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεύτερον, διότι έχει εκλεγεί με διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει, με το τρίτο Μνημόνιο. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν υπάρχει αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά «μια σκληρή προσγείωση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν από την κάλπη, ο υπουργός αναπληρωτής «δείχνει» προς τα Αριστερά και θεωρεί κριτήριο τη συμβατότητα των προγραμμάτων των κομμάτων.
Τέλος, για τη Δημόσια Διοίκηση, τονίζει με νόημα ότι «δεν είναι αυτή της δεκαετίας του '80, διαθέτοντας πολύ καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο επιτρέπει ριζικές μεταρρυθμίσεις και απλώς χρειάζεται πολιτική υποστήριξη γι' αυτό». Μιλά για οικονομικά και άλλα κίνητρα προς τους υπαλλήλους και αναφέρεται ειδικά στο νέο Μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2016, προαναγγέλλοντας αυξήσεις για 320.000 υπαλλήλους με χαμηλές αποδοχές και σταθεροποίηση αποδοχών για 150.000 άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν θα υποστούν νέες περικοπές. Μοναδικοί χαμένοι - σύμφωνα με τον ίδιο - θα είναι οι 90.000 υψηλόμισθοι της «προσωπικής διαφοράς», οι οποίοι θα δουν σταδιακή απομείωση των αποδοχών τους έως το 2018.

                                                                                                                             2015-08-26 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου