Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2015

"Η κυβέρνηση επιδιώκει προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο..."


Για έναν προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού...

Ο κ. Ν. Συρμαλένιος τόνισε, ότι η ΝΔ εμφορείται από μια καθεστωτική νοοτροπία, καθώς δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Κυβέρνησης, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015, τις οποίες έχασε.

Δήλωσε δε χαρακτηριστικά: «Έχετε μέρος της εξουσίας, δεν υπάρχει αμφιβολία και αυτό το δείχνει και η κυρία Σαββαΐδου και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στα βαθιά έγκατα του Κράτους, αλλά είναι γεγονός, ότι το καθεστώς αυτό εμείς θέλουμε να το αποτινάξουμε, όχι με ανορθόδοξες μεθόδους της λογικής του κομματικού κράτους, δηλαδή, να χτίσουμε ένα νέο κομματικό κράτος, γιατί αυτό το έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1982, αλλά σήμερα μέσα από θεσμικούς τρόπους και σεβασμού λειτουργίας της Δημοκρατίας, εμείς θα οικοδομήσουμε ένα άλλο δίκαιο κράτος, κράτος δικαίου απέναντι στους πολίτες, με στόχο, κυρίως, τα αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού».
 
Ο βουλευτής Κυκλάδων, επεσήμανε, ότι "η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 ήταν πρωτόγνωρη και πρωτοφανής και εσωτερικά και εξωτερικά, τα ταμειακά διαθέσιμα έφταναν μέχρι τέλος Φλεβάρη για μισθούς και συντάξεις, η δε χρηματοπιστωτική ασφυξία, το κλείσιμο της στρόφιγγας, ήταν αυτή που καθόρισε και την επιτυχία ή την αποτυχία των επόμενων μηνών μέσα στο 2015. Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις τρομερά αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση κατάφερε με τους ελάχιστους πόρους να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τον προϋπολογισμό, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει και να ικανοποιήσει στο βαθμό που ήταν εφικτό κάποιες κοινωνικές ανάγκες, όπως την ανθρωπιστική κρίση, την ελάχιστη αύξηση στα κονδύλια της Δημόσιας Υγείας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάλυψη 100% των έργων του ΕΣΠΑ, 2007 - 2013, εγγράφεται ακόμα ως μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης."
 
Ακόμη ανέφερε, ότι "τα αναθεωρημένα στοιχεία της ύφεσης και από τους θεσμούς στο 1,3% για το 2015, από το 2,4%, δείχνουν το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, ο οποίος σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, παρά την αντίθετη προπαγάνδα που έγινε, η οποία μιλούσε για χιλιάδες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα αεροδρόμια. Παρά ταύτα όμως, υπάρχουν νησιά, στα οποία η τουριστική αύξηση ξεπέρασε φέτος ακόμα και το 35% σε σχέση με το 2014." 
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Συρμαλένιος, είπε, ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τον προϋπολογισμό του 2016 με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να έχει κοινωνικό πρόσημο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και μερικά επώδυνα μέτρα που προέκυψαν από τη συμφωνία του Ιουλίου που ψηφίστηκαν από όλα σχεδόν τα κόμματα τον Αύγουστο. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης και επειδή γίνεται αυτές τις ημέρες τεράστια προπαγάνδα για φοροεπιδρομή, για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος κ.λπ., υπάρχουν μερικά θετικά σημεία που μπόρεσε η κυβέρνηση να περάσει μέσα στην πρόσφατη, συμφωνία:
 
1. Διαγραφή οφειλών έως 20.000 ευρώ μέσω δικαστηρίων για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. 
 
2. Αύξηση φορολογίας στα πλοία, φόρος χωρητικότητας και συνέχιση φόρου εθελοντικής εισφοράς από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. 
 
3. Αύξηση εσόδων με επιβολή φόρου 30% στις μηχανές VLT (φρουτάκια). 
 
4. Άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου. 
 
5. Ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. 
 
6. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έπρεπε να έχει γίνει από το 2007. 
 
7. Αύξηση εσόδων με επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 
 
8. Κατάργηση της επιβάρυνσης για σύνταξη κρατικών συμβολαίων. 
 
9. Κατάργηση ειδικού φόρου για τους κινηματογράφους. 
 
10. Διατήρηση και για το 2015 της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 
 
11. Κατάργηση του δημοτικού φόρου στα Δωδεκάνησα και για τους επιτηδευματίες. 
 
12. Κατάργηση ειδικού φόρου δημοσίων θεαμάτων. 
 
13. Κατάργηση επιβάρυνσης 3% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. 
 
14. Πρόγραμμα εθελοντικής συμμόρφωσης για την αποκάλυψη εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσίας. 
 
15. Έλεγχος της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. 
 
16. Έλεγχος των ενδο-ομιλικών συναλλαγών μεταξύ μητρικών και θυγατρικών."
 
Καταλήγοντας, ο κ. Ν. Συρμαλένιος, ανέφερε: «Φυσικά η λογική της ελαστικότητας και της ρευστότητας των οικονομικών μεγεθών που θα καθορίσουν και τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού, θα κρίνουν και την οριστική διαμόρφωση της εφαρμογής των φορολογικών και των ασφαλιστικών μέτρων. Η εισροή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η αποπληρωμή κάποιων ληξιπρόθεσμων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων» θα δώσουν εκείνη την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η οικονομία και η χώρα. Κεφαλαιώδη ζητήματα, η ελάφρυνση του χρέους, καθώς και η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο, διότι ζητούμενο και για το θέμα της ελάφρυνσης της φορολογίας, αλλά και για το θέμα της εξέλιξης του ασφαλιστικού συστήματος σε θετική κατεύθυνση, είναι η ανάπτυξη. Βεβαίως, όλα αυτά μαζί με το χτύπημα της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. Με αυτές τις προϋποθέσεις -εάν υπάρξουν- η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν θα αποτελέσει παρένθεση -όπως εύχεται το παλαιοκομματικό, διαπλεκόμενο σύστημα- αλλά θα χαράξει και τις στέρεες βάσεις για το λαό και τη χώρα ανοίγοντας δρόμους για μια νέα εποχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». 

Newsroom Cyclades Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου