Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2015

Κατρούγκαλος: Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς

 
Το ασφαλιστικό σήμερα «δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, βασικός άξονας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς, που θα βασίζονται σε τρεις πυλώνες: «Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, θα πάμε κλιμακωτά, αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά», ενώ παρουσιάζοντας την πρότασή του για την αναπροσαρμογή των συντάξεων σημείωσε: «Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%». Όπως ανέφερε, «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με την μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας». Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι με 15 χρόνια εργασιακού βίου».
Αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε ότι δεν καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία  του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης».
«Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα», σημείωσε, εξηγώντας ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.

                                                                                   πηγή        koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου