Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2015

Financial Times: Η Ευρώπη βρήκε τη χειρότερη στιγμή για να επαναπροσεγγίσει την Τουρκία



«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα μπορούσε να έχει διαλέξει χειρότερη στιγμή να ανακαλύψει εκ νέου το ενδιαφέρον της για την Τουρκία», σχολιάζει σε άρθρο του στους Financial Times ο αναλυτής Ντέιβιντ Γκάρντνερ, υπογραμμίζοντας πως οι Βρυξέλλες επαναπροσεγγίζουν την Τουρκία την ώρα που, υπό τη συγκεντρωτική ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, «κινδυνεύει να μοιάσει περισσότερο στη Συρία».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να «γλυκάνει» την Άγκυρα για να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χαλάρωση των κανόνων για βίζα, καθώς και 3 δις. ευρώ, ενώ η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, που αναμενόταν να επικρίνει την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αναβλήθηκε.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Τουρκία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τη μετατροπή της από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρικό σουλτανάτο, κάτι που απέδειξε καταστρατηγώντας το συνταγματικό του καθήκον, ως πρόεδρος, να διατηρήσει την ουδετερότητά του, υποστηρίζοντας ανοιχτά πριν τις εκλογές το κόμμα του, το AKP, και σαμποτάροντας μετά τις εκλογές τις συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Επιπλέον, προσθέτει ο Γκάρντνερ, ο Ερντογάν έχει ανοίξει «βεντέτα» με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο προσπαθεί να «σπρώξει» κάτω από το όριο του 10% για είσοδο στο κοινοβούλιο, ενώ η ανεκτική πολιτική του στη Συρία που «μετέτρεψε την Τουρκία σε δίοδο για τους τζιχαντιστές που επέτρεψε στο Ισλαμικό Κράτος να φτιάξει θύλακες μέσα στην χώρα».
«Η ΕΕ πρέπει να κοιτάξει καλά τον εαυτό της, καθώς και την Τουρκία, όπου οι πολίτες είναι εξίσου πιθανό να διωχθούν για επικριτικά tweets κατά του προέδρου, ή για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος», καταλήγει ο αρθρογράφος. 
                                                                                                     πηγή   koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου