Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2015

Στη Βουλή: Εντός διμήνου τα "hot spots"





Δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτ 2015
Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015. Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης. «Η προσφυγιά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για την Ευρώπη, που συμβαίνει στην Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να θεραπεύσει τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος» σημείωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πρόσθεσε επίσης οτι άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης και το ότι συμφωνεί να προσφέρει οικονομική, τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως η συνεργασία με την frontex κι άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς πηγαίνει καλά, όμως στις υποχρεώσεις μας για τα "hot spot" (το μέρος όπου πιστοποιείται ο πρόσφυγας και από κει και πέρα προχωρεί η μετεγκατάσταση) «είμαστε πίσω».

«Αιφνιδιαστήκαμε. Προχωράμε όμως ολοταχώς. Θα το πούμε στην Ευρώπη, και τώρα στο Λουξεμβούργο θα πούμε πως σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα "hot spot"». Εξήγησε πως «αναλάβαμε τη δέσμευση για 8.000-10.000 θέσεις κι επίσης καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά οι θέσεις που θα δημιουργούμε θα είναι ανάλογα με την μετεγκατάσταση». «Δηλαδή παίρνεις πρόσφυγες φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας» διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου