Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2015

Δεκάδες νεκροί πρόσφυγες στα ναυάγια σε Κάλυμνο και Ρόδο – Άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων – Μουζάλας: Εγκληματική συμμορία οι δουλέμποροι (vid)


Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες στο Αιγαίο, για τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο. Τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο νέα ναυάγια σημειώθηκαν σε Κάλυμνο και Ρόδο, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο22 ανθρώπων και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Τους τελευταίους δύο μήνες, περισσότερα από 70 προσφυγόπουλαπνίγηκαν στο Αιγαίο. Νέο διπλό ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας.
Άνδρες του Λιμενικού έχουν ανασύρει 19 σορούς, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και τρία βρέφη, από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου ενώ έχουν διασώσει 138 ανθρώπους.
Σε εξέλιξη είναι και επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων αγνοούμενων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και διασώθηκαν έξι. Οι πρόσφυγες που περισυνελέγησαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο μεταξύ, όσον αφορά στο ναυάγιο στη Λέσβο, οι νεκροί ανέρχονται στους 16, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά. Συνολικά διασώθηκαν 242 άνθρωποι, αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.
Στην Κάλυμνο, τα μέλη της επιτροπής Αλληλεγγύης πραγματοποιούν πορεία και συγκεντρώνει ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες, ενώ, στη Λέσβο, αύριο Σάββατο στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να σταματήσει η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο.

Μουζάλας: «Εγκληματική συμμορία οι δουλέμποροι»

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να γίνει κατανοητό πως η Ελλάδα είναι η αρχή του διαδρόμου της προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία είναι η πόρτα, κι εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Ενημέρωση ΕΡΤ 6-8″ με τους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά.
«Ο φράχτης στον Έβρο είναι πολύ σοβαρό θέμα. Και η λογική θέση, που είναι και προσωπική μου σε θεωρητικό επίπεδο, είναι ‘Ανοίξτε τον Έβρο’. Κι αυτό επικρατεί και στην κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός. Εξήγησε ότι στην παρούσα φάση για καθαρά τεχνικούς λόγους αυτό δεν είναι δυνατό, ενώ είπε πως «δεν υπάρχουν εθνικιστικοί λόγοι, πίσω απ αυτό».
«Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση και προσπαθούμε να περάσουμε μία έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μουζάλας.
Επίσης, ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας και των Τούρκων δουλεμπόρων για το προσφυγικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τους Τούρκους δουλεμπόρους εγκληματική συμμορία που αποκομίζει τεράστια έσοδα κάνοντας εμπόριο ανθρώπων.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους νόμους προκειμένου το trafficking σε βάρος των προσφύγων να σταματάει στην Τουρκία» είπε ο κ. Μουζάλας.
Ο υπουργός παρομοίασε τη Λέσβο με τη Βηρυττό και χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο τον τρόπο συμπεριφοράς των κατοίκων του νησιού λέγοντας πως έδιναν φαϊ από το φαϊ τους στους πρόσφυγες. «Στέκομαι με σεβασμό απέναντί τους» τόνισε.

Όλη η συνέντευξη του Γ. Μουζάλα στην ΕΡΤ

Νέες αφίξεις προσφύγων στον Πειραιά
Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 έχουν, ήδη, αποβιβαστεί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 πρόσφυγες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.
Ο ακριβής αριθμός των προσφύγων και από τα τρία πλοία είναι 5.845.
Πηγή: ΕΡΤ, Α” ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ               www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου