Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2015

Ευκαιρία ζωής για δεκάδες κρατούμενους η μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά - Εγκαινιάζει την νέα πτέρυγα ο Αλέξης Τσίπρας


      Ένα όνειρο ζωής για τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, μια ευκαιρία ζωής για τους κρατούμενους είναι η νέα μονάδα απεξάρτησης στις φυλακές Διαβατών που εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοποριακή μονάδα, μοναδική στο είδος της σε όλη την Ευρώπη. Μια προσπάθεια των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ που κρατά εδώ και πολλά χρόνια και που έγινε πραγματικότητα μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων της φυλακής αλλά και με προσωπική έγνοια του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
Πρόκειται για την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές η οποία στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα, δίνοντας στα μέλη της τη δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Η διώροφη πτέρυγα που την φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Τα έπιπλα είναι από το ξυλουργείο του ΚΕΘΕΑ στη Σίνδο ενώ τα κρεβάτια έχουν κατασκευάσει οι κρατούμενοι εντός των φυλακών.

Οι 12 πρώτοι κρατούμενοι που έχουν ήδη μεταφερθεί στην πτέρυγα του ΚΕΘΕΑ είναι μία ομάδα. Νιώθουν όπως λένε σαν να βρήκαν μια δεύτερη οικογένεια. Γνωρίστηκαν καλύτερα στη συμβουλευτική του ΚΕΘΕΑ και όπως λένε περίμεναν με αγωνία να ολοκληρωθεί η πτέρυγα του ΚΕΘΕΑ. 

«Αυτό που έχει μεγάλη διαφορά είναι η συνεργασία μεταξύ μας και με το προσωπικό», λέει ένας 33χρονος κρατούμενος ο οποίος μας υποδέχεται ενώ παρασκευάζει γλυκά. 

Πρωτογνώρισε το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ από το 2008 στις φυλακές Κορυδαλλού και σήμερα είναι «καθαρός» ενώ σε λίγους μήνες θα αποφυλακιστεί και θα επιστρέψει στην οικογένεια του, όπως λέει «άλλος άνθρωπος, τόσο που ούτε εκείνοι δεν το πιστεύουν».

«Κατάλαβα πως πια πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Τόσα χρόνια πήγαν χαμένα», λέει ένας άλλος κρατούμενος 27 χρονών ο οποίος βρίσκεται εδώ και 30 μήνες στη φυλακή.

«Εδώ μαθαίνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, να μαγειρεύουμε, να καθαρίζουμε, να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Είναι πιο ήσυχα και δεν βρίζεις», προσθέτει και όταν τον ρωτάω αν σκέφτεται το μέλλον εκτός φυλακής, είναι επιφυλακτικός. «Είναι πολύ νωρίς», απαντά.

Ένας 32χρονος, χρήστης για 19 χρόνια από τα 13 του αλλά πλέον «καθαρός» και εδώ και 20 μήνες στη φυλακή μου λέει πως η διαφορά από τις άλλες πτέρυγες της φυλακής είναι τεράστια. 

«Από ένα δωμάτιο 6x6 που ήμασταν 10 άτομα τώρα ήμαστε σε ένα δωμάτιο με μόλις 3 κρεβάτια», λέει. 

«Εδώ είμαστε μόνο άνθρωποι που είμαστε καθαροί, που έχουμε επιλέξει την καθαρή ζωή. Είναι δύσκολο πρόγραμμα επειδή είναι στεγνό, χωρίς υποκατάστατα. Αλλά όποιος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ θα τον βοηθήσει», συνεχίζει.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική επανένταξη, εξηγεί ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Χρήστος Βέττας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των δημοσιογράφων στους χώρους της πτέρυγας.

Όπως αναφέρει η πτέρυγα μπορεί να φιλοξενήσει 84 άτομα. Ήδη οι 12 πρώτοι κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί εκεί και στήνουν την κοινότητα στα πρώτα της βήματα αφού πρώτα ολοκλήρωσαν το κομμάτι της αποτοξίνωσης και παρακολούθησαν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές διάρκειας 15 μηνών. Σήμερα είναι «καθαροί» και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ημερήσια θεραπευτική κοινότητα αλλά και μια ημέρα γεμάτη από δουλειές και συμμετοχή σε δραστηριότητες. 

«Στόχος είναι να τελειώσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα και τότε μπορούν να κάνουν αίτηση για να αποφυλακιστούν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Προμηθέα εκτός της φυλακής», υπογραμμίζει ο κ. Βέττας.

Έτσι όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. 

Εκτός των 12 που ήδη έχουν μεταφερθεί στην νέα πτέρυγα άλλοι 50 κρατούμενοι συμμετέχουν στην συμβουλευτική και αναμένεται με την ολοκλήρωση της να μεταφερθούν στην πτέρυγα ενώ άλλοι 120 κρατούμενοι που παρακολουθούν τη συμβουλευτική του Προμηθέα στις άλλες φυλακές της Βόρειας Ελλάδας όπως στις Σέρρες, τα Γρεβενά, τη Κασσάνδρα Χαλκιδικής έχουν κάνει αίτηση και βρίσκονται στη λίστα αναμονής. 

«Το ΚΕΘΕΑ έχει σχέση με τις φυλακές από τη δημιουργία του το ξεχωριστό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για μία αυτόνομη πτέρυγα», εξηγεί οαντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Κώστας Αρβανίτης.

«Είναι ένας πόλεμος όπου τη μάχη την δίνουν το θεραπευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ που είναι χτυπημένο από την κρίση», τόνισε αναφερόμενος στις ελλείψεις σε προσωπικό υπογραμμίζοντας πως «χάνουμε προσωπικό χωρίς να αναπληρώνεται ενώ μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε 35 νέες προσλήψεις».

Η προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αυτόν έχει ξεκινήσει από το 1987 και σήμερα ο Οργανισμός διαθέτει ένα δίκτυο 19 προγραμμάτων συμβουλευτικής και 4 προγραμμάτων απεξάρτησης, σε ανδρικές και γυναικείες φυλακές όλης της χώρας, διασυνδεδεμένων με Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης στην κοινωνία, το οποίο υποστηρίζει σε ετήσια βάση 2.000 άτομα.

«Είναι πράγματα πρωτόγνωρα για το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας», είπε από τη πλευρά του ο Διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Αναστάσιος Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε πως στα Διαβατά οι τοξικοεξαρτημένοι κρατούμενοι αγγίζουν το 40% του συνόλου των κρατουμένων.

«Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του θα είναι ικανά να αλλάξουν όλες τις διαδικασίες ακόμα και στο πλαίσιο απονομής της δικαιοσύνης. Φρονούμε ότι θα φέρει καρπούς πολύ γρήγορα», επεσήμανε και πρόσθεσε πως αφενός θα αποτελέσει μέτρο αποσυμφόρησης αλλά αφετέρου το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.

«Αυτή η διαδικασία θα συμπαρασύρει και την ποινική διαδικασία σε μια άλλη διαδικασία απονομής ποινών», υπογράμμισε.

                                                           πηγή     avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου