Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων


Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη συμμετοχή ή όχι σε αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας έθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και άρθρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, κατά βάση εμπεριέχει την Κύρωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 27 που αφορά το θέμα της ενέργειας. Και εδώ πραγματικά, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η παρατήρηση που έκανε η εκπρόσωπος της WWF στην Επιτροπή, ότι το σημαντικότερο είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτή η Οδηγία και όχι απλά να κυρωθεί.  Και θα ήθελα να εδώ να πω ότι μου κάνει εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δια του κυρίου Μανιάτη, ενώ είχε συμβάλει στη προώθηση αυτής της Οδηγίας και κατά τη θητεία του, σήμερα έρχεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που κατά το 70% αφορά αυτό. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να καταψηφίσει τα υπόλοιπα άρθρα και να υπερψηφίσει επί της αρχής. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε ότι συμμερίζεται την ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, σε σχέση με την έγκριση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως, επεσήμανε ότι στην προηγούμενη φάση, το 2003, είχαν ξαναγίνει περιφερειακά σχέδια τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Ανέφερε επίσης ότι αυτό το οποίο επιχειρείται σήμερα με το εθνικό σχέδιο «αποτελεί πραγματικά μια τομή η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων ξεκινώντας από τη διαλογή στη πηγή κλπ. Αλλά, το πώς τελικά θα διαμορφωθεί και πώς θα υλοποιηθεί πραγματικά, δεν είναι θέμα μόνο διατύπωσης είναι και θέμα ουσίας κατά πόσο πραγματικά η αυτοδιοίκηση θα αναλάβει το ρόλο που πρέπει να αναλάβει, για να προχωρήσει σε επίπεδο σχεδιασμού από το πρωτοβάθμιο επίπεδο των δήμων μέχρι και το κράτος πώς θα υλοποιηθεί αυτή η υπόθεση. Εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει ένα λαμπρό παράδειγμα, το παράδειγμα της Μυκόνου, με ένα συνεταιρισμό, ο οποίος ξεκίνησε να κάνει διαλογή στην πηγή με στόχο την ανακύκλωση, με περίπου 300 πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν ο καθένας με μια μικρή συνεισφορά, που πραγματικά αποτελεί ένα πρότυπο κοινωνικής οικονομίας, που θα πρέπει να προωθήσουμε σε όλη την Ελλάδα».
Τέλος, αναφέρθηκε στα δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας ή θερμοκρασίας, που παρατείνονται για πέντε χρόνια, λέγοντας ότι πρόκειται για σωστό μέτρο, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνει σαφές, σε ποιον ανήκει η ιδιοκτησία των γεωθερμικών πεδίων, επειδή στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να περάσει αυτή σε ιδιώτες.
                                                                                                    πηγή   androsportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου