Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2015

Γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλεί η κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους - Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στη Συρία καθώς ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις Τουρκικές δυνάμεις σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο την Τρίτη. Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ενώ ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters ρωσικό ελικόπτερο επλήγη στη Συρία από πύραυλο που εκτόξευσαν Σύριοι αντάρτες. Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί αυτή την ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος.


Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί αυτή την ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα τουρκο-συριακά σύνορα από τις τουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος Πρόεδρος θα ζητήσει και την Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ.
 
Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση" και βρίσκεται "σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.
 
Η αντίδραση του Κρεμλίνου 

Μαχαιριά στην πλάτη αποτελεί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε ακόμη την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία.
 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. "Θα ήταν λάθος σήμερα να κάνουμε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και υποθέσεις, αλλά και να βγάζουμε συμπεράσματα πριν έχουμε την πλήρη εικόνα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, ερωτηθείς για τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.
 
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής. "Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το Υπουργείο Άμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", είπε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα
 
Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, σε μία βραχώδη περιοχή όπου ρωσικά αεροσκάφη και δυνάμεις του συριακού στρατού βομβαρδίζουν πολύ συχνά, εγείροντας την αντίδραση των τουρκικών αρχών. Άλλωστε, η Άγκυρα έχει καταγγείλει ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένως στοχεύσει περιοχές όπου διαμένουν Τουρκμάνοι, δηλαδή Σύριοι τουρκικής καταγωγής.
 
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αντιτείνει ότι το πολεμικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο και ουδέποτε, παραβίασε τον τουρκικό.
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άτρακτος του αεροσκάφους έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Και οι δύο πιλότοι φέρεται να εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, προτού αυτό προσκρούσει στο έδαφος. Ωστόσο, ένας από τους δύο κρατείται από τους Τουρκμάνους, καθώς κατέπεσε στην περιοχή τους.
 
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα και εγκαίρως τους χειριστές του αεροσκάφους.
 


H τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις χώρες που σχετίζονται με τον συριακό εμφύλιο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Reuters ένα ρωσικό ελικόπτερο επλήγη από εδάφους με αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενο πύραυλο TOW που εκτόξευσαν Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, κοντά στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Συρίας πόλη Λαττάκεια.

                                                                                                          πηγή    stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου