Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2015

Σε πανικό οι επιχειρήσεις ΜΜΕ


Η ανησυχία εντός των ενημερωτικών Ομίλων εντείνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σε βαθμό εκδήλωσης σημείων πανικού και παντελούς έλλειψης ψυχραιμίας.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τα θαλασσοδάνεια, ύψους 808 εκατ. ευρώ, που έλαβαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης οκτώ όμιλοι Μέσων Ενημέρωσης συνεχίζεται, με τις διαδοχικές καταθέσεις στελεχών χορηγήσεων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και με την κλήση σε απολογία την Παρασκευή, του πρώτου εκδότη που επωφελήθηκε από τον δανεισμό, του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος πήρε προθεσμία 
ενός μήνα. Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντός των ενημερωτικών Ομίλων εντείνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σε βαθμό εκδήλωσης σημείων πανικού και παντελούς έλλειψης ψυχραιμίας.

Στο Mega, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα επανέφεραν το παλιό παραμύθι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τρομοκράτες», χρησιμοποιώντας τις «καταγγελίες» Πανούση ότι απειλείται η ζωή του και αποδεικτικό υλικό από δήθεν απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών από την ΕΥΠ. Ώς εδώ, ας πούμε καλά. Τι καλά - το ρεπορτάζ, τραβηγμένο από τα μαλλιά, κατηγορεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τρομοκράτες, και με αποδεικτικό υλικό βίντεο που δεν αποδεικνύει τίποτα, με ρεπορτάζ του είδους "μίλησα με στέλεχος της Ν.Δ. και μου είπε ότι ο Πανούσης του τα είχε πεί" και παρόμοια φαιδρά. Αλλά ας πούμε καλά.

Κινήσεις πανικού
Ο αποκλεισμός όμως της Όλγας Γεροβασίλη από το δελτίο ειδήσεων, δεν ήταν παρά κίνηση πανικού. Να κατηγορείς κάποιον ως «συνεργάτη τρομοκρατών» σε πανελλήνια μετάδοση, να τονεκθέτεις σε κατηγορίες σε βαθμό... κακουργήματος σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης και να μην επιτρέπεις τον νόμιμο αντίλογο δείχνει πλήρη έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά και στοιχειώδους αυτοπροστασίας. Δίνει την εντύπωση ότι λειτουργείς σαν παραζαλισμένο κοτόπουλο που δεν ξέρει πού πατάει και τι του γίνεται. Ποιος πήρε την απόφαση για τη φίμωση της εκπροσώπου της κυβέρνησης; Είτε ο διευθυντής ειδήσεων Μανώλης Καψής, όπως του καταλογίζεται, είτε κάποιος από τους μετόχους, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν «δυσαρέσκεια», το βάρος για το κανάλι, η ευθύνη, είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Και δεν είναι μόνο η περίπτωση αυτή. Οι χειρισμοί των τελευταίων εβδομάδων εκθέτουν συνεχώς το Μεγάλο κανάλι: από τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων και των τεχνικών, που είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπεί η ροή του προγράμματός του και να μην μεταδίδει δελτία ειδήσεων, μέχρι την απόφαση να μειώσει τους μισθούς άλλο ένα 20%, που ήταν και η αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η καθυστέρηση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ έχει στεγνώσει τα ταμεία, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι καθόλου αρκετή, αφού το έλλειμμα φαίνεται να κλείνει για το τρέχον έτος στα 30 εκατ. ευρώ.
Υποχρεώσεις και από τον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο εκνευρισμός όμως δεν περιορίζεται στο Mega, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι θα κληθούν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες στο Δημόσιο και στις τράπεζες, εάν θέλουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης οφείλουν να διατηρούν θετικά ίδια κεφάλαια και μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων. Οι υποχρεώσεις αυτές και άλλες που προκύπτουν από τον νέο νόμο για τις αδειοδοτήσεις (4339/2015) προκαλούν σπασμωδικές κινήσεις, που εκθέτουν ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως ανυπόληπτους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πρόσκληση εξάλλου του Γ. Πανούσητη Δευτέρα, ως μοναδικού καλεσμένου του Νίκου Χατζηνικολάου στην εκπομπή "Ενικός" δείχνει ότι το πανηγύρι της «Πανουσιάδας» θα συνεχιστεί από αύριο και από τη συχνότητα του Star.
Η έρευνα του εισαγγελέα για τα δάνεια των ΜΜΕ

Μεγάλη πηγή εκνευρισμού, όχι μόνο για τις τηλεοπτικές, αλλά και για άλλες μιντιακέςεπιχειρήσεις, αποτελεί επίσης η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για δάνεια 808 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε οκτώ μιντιακούς ομίλους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, AlphaBank, Πειραιώς και Eurobank) την τελευταία πενταετία, όταν οι στρόφιγγες των δανειοδοτήσεων παρέμεναν κλειστές για όλους και οι πολίτες από το υστέρημά τους ανακεφαλαιοποιούσαν με δισ. ευρώ τον τραπεζικό τομέα. Η έρευνα διατάχθηκε μετά από σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και αναζητά να βρει ποιες ήταν οι εγγυήσεις από τις μιντιακές επιχειρήσεις για τα δάνεια που εκχωρήθηκαν, εάν εξυπηρετούνται κανονικά και εάν έχουν προκαλέσει ζημιές στις τράπεζες.

Τα στελέχη των τραπεζών περί τα 45 αναμένεται να κληθούν συνολικά για κατάθεση - διερευνώνται για το αδίκημα της απιστίας, ενώ οι μέτοχοι καναλιών και εκδοτικών επιχειρήσεων θα καταθέσουν ελεγχόμενοι ως ύποπτοι για πιθανή ηθική αυτουργία σε απιστία, αδίκημα το οποίο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πρώτος που εκλήθη την περασμένη εβδομάδα για κατάθεση ήταν ο βασικός μέτοχος του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του ζήτησε και πήρε προθεσμία ώς τις 14 Δεκεμβρίου. Στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν επίσης, με την ιδιότητα του υπόπτου και για το ίδιο αδίκημα, και μέτοχοι των υπόλοιπων μιντιακών επιχειρήσεων, ενώ, όπως όλα δείχνουν, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων θα κληθεί ο εισαγγελέας να αποφασίσει εάν τελικώς θα απαγγείλει ή όχι κατηγορίες.

Αγγέλα Νταρζάνου

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου