Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2015

Eνα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη αντιμέτωπo με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό


Νοεμβρίου 28th, 2015
Eνα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη αντιμέτωπo με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
ΕΥΡΩΠΗ
0
Συνέπειες σε όλη τους τη ζωή θα βιώνουν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη, που στις μέρες μας βρίσκονταιαντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στην παιδική φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υιοθετήθηκε την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, με 569 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 49 αποχές. Τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν προτεραιότητά τους την προστασία των παιδιών, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η εισηγήτρια Inês Cristina Zuber από την Πολωνία, τόνισε ότι «η λιτότητα δημιούργησε αυτή την κατάσταση, που γίνεται όλο και χειρότερη».
child_poverty1448725817
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε όλα τα παιδιά πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στη στέγαση, στην ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο, σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat με έτος αναφοράς το 2014, περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 ετών), δηλαδή περίπου το 27,7% όλων των παιδιών στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Δείτε σε χάρτη τα στατιστικά πατώντας εδώ
Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 36% και ακολουθεί η Ισπανία με 35,8% και η Λετονία με 35,3%, η Ιρλανδία με 33,9%, η Ιταλία με 32%, η Πορτογαλία με 31,4% και η Αγγλία με τη Μάλτα στο 31,3% αμφότερες. Ωστόσο, αυτά δεν είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν. Η Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 51%, στη Βουλγαρία 45,2% και στην Ουγγαρία το 41,4%.
Στη χαμηλή βαθμίδα είναι η Δανία με 14,5%, η Φινλανδία με 15,6%, η Σουηδία με 16,7%, οι Κάτω Χώρες με 17,1%, και η Σλοβενία με 17,7%.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία είναι στο μεταίχμιο με 19,6% και 19,5% αντίστοιχα.
Έκπληξη όμως προκαλεί ότι χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο είναι ψηλά στην κλίμακα με 26,4% και 23,2% αντίστοιχα.
Επιπροσθέτως, η Πολωνία φτάνει το 28,2%, η Λιθουανία το 28,9%, η Εσθονία το 22,3%, η Γαλλία το 21,6%, η Αυστρία με 23,3%, η Σλοβακία το 23,6% και η Κύπρος το 24,7%.
Unicef: Αυξάνεται το πρόβλημα του υποσιτισμού στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τη UNICEF το πρόβλημα του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών αυξάνεται στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ιταλία το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δύο ημέρες έχει διπλασιαστεί από το 2008.
Εκτός από την αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών, όπως είναι η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, υπάρχει επίσης ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη πρόσβασης στην ποιοτική υγεία και εκπαίδευση. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών.
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου