Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Οι χειρισμοί μας στη «λίστα Φαλτσιανί» δείχνουν πόσο διαφέρουμε από τους άλλους

 



Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ. Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες. Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία. Η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, διαβιβάστηκε κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα ανοιχθεί με ειδικό λογισμικό το αρχείο που περιλαμβάνει τις περίπου 500 χιλιάδες κινήσεις των λογαριασμών όλων των προσώπων, νομικών και φυσικών, της λίστας.

«Εγώ δεν θέλω να έχω στα χέρια μου λίστα κι όποιον θα επιθυμούσε να μου δώσει κάποια θα τον πετούσα έξω από το γραφείο μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, δίνοντας έτσι έμφαση στην άποψή του ότι πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να εμπλέκονται σε διαδικασίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών και των οικονομικών εισαγγελέων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με αυτήν ακριβώς την αρχή κινείται η κυβέρνηση, περιοριζόμενη απλώς στην εποπτεία για το αν οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί κινούνται κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

«Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι» διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα συμβάλλει στη «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών. Ο κόσμος «υφίσταται βάρβαρη πολιτική», καθώς η κυβέρνηση δεν υλοποιεί, ακόμη, τις επιλογές που θα ήθελε, αναγνώρισε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει μεγάλη σημασία να διαπιστώσει η κοινωνία ότι θα πληρώσουν και όσοι έως τώρα ξέφευγαν. Ανάμεσά τους και ισχυρά «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι με την διάταξη που παρατείνει κατά ένα χρόνο την παραγραφή των αδικημάτων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προλαβαίνουν να «ξετινάξουν» τη «λίστα Φαλτσιανί».

Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν λογική «συγκάλυψης και καθυστέρησης», ως προς τη «λίστα Λαγκάρντ».

Αξιολογώντας συνολικά το έργο της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δεδομένα είναι τα λάθη και οι αδυναμίες, αλλά το κύριο είναι οι επιτυχίες που είχαμε, υπό τόσο αντίξοες συνθήκες. Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα από τους προηγούμενους».

Κάλεσε ακόμη, ο κ. Αλεξιάδης, όσους ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική ή και το ευρύτερο έργο της κυβέρνησης, να αναρωτηθούν: Εάν δεν υπήρχε σήμερα αυτή η κυβέρνηση, με αυτόν τον πρωθυπουργό, ποιοι θα ασκούσαν εξουσία; «Το ερώτημα δεν είναι μεταφυσικό, αλλά πραγματικό», είπε.

stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου