Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2016

ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ Η Πάρος και ο κόσμος τον 6ο μ.Χ. αιώνα


Η Πάρος και ο κόσμος τον 6ο μ.Χ. αιώνα

-------------------------------------------------
    Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Πάρος είναι σπουδαία πόλη κράτος με χιλιάδες κατοίκους. Τα μάρμαρα των οικοδομημάτων της βρίσκονται παντού στα σημερινά κτήρια. Η Πάρος του 6ου αιώνα μ.Χ. δεν είναι κράτος, ανήκει στο Βυζάντιο, αλλά ακμάζει, γίνεται κέντρο των θαλάσσιων δρόμων και μέσα από τα προνόμια που της παρέχουν η γεωγραφική της θέση και η νομοθεσία αποκτά μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη και αίγλη.
     Στο Συνέδριο του 1996 «Βυζάντιο και Χριστιανική Πάρος» αναφέρθηκε η ύπαρξη έξι εκκλησιών τα χρόνια αυτά. Στη θέση Τρεις Εκκλησίες, ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Παροικιάς, χτίστηκε από αρχαία μάρμαρα μεγάλος βυζαντινός ναός, της ίδιας εποχής με την Εκατονταπυλιανή! Άλυτο πρόβλημα, τι χρειαζόταν ένας δεύτερος μεγάλος ναός, ίσως όμως η εξήγηση είναι ότι βρήκαν μάρμαρα άφθονα από το τέμενος του Αρχίλοχου του Πάριου και άλλα αρχαία κτήρια που βρίσκονταν εκεί. Στα ερείπιά του ναού αυτού χτίστηκαν αργότερα τρεις βυζαντινές εκκλησίες. Οι Βυζαντινοί θέλησαν να στερεώσουν την εξουσία τους και πρόσεξαν να «δέσουν» με τη θρησκεία τα νησιά των Κυκλάδων, προσβλέποντας στη θάλασσα του Αιγαίου. Στο Βουτάκο, στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα, είναι χτισμένο σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στο δρόμο προς το Δριό, κοντά στη Μάρπησσα, ναός του Αγίου Γεωργίου επίσης και ναός της Θεοσκέπαστης στα Πρωτόρια της Νάουσας. Της ίδιας εποχής είναι και ο ναός στο νησάκι Δεσποτικό, απέναντι από την Αντίπαρο.
     Αλλά και σε άλλα νησιά χτίζονται μεγάλες εκκλησίες. Στη Σίφνο π.χ. χτίζεται παλαιοχριστιανική μεγάλων διαστάσεων. Στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας βρέθηκαν 14 κίονες, χτίστηκε η Παναγία η Καταπολιανή στην Αμοργό. Η παλαιοχριστιανική βασιλική ήταν χτισμένη σε ερείπια αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Οι μεγάλες εκκλησίες δείχνουν τη φροντίδα του Βυζαντίου για το Αιγαίο την εποχή αυτή.
Ας δούμε τι γίνεται και αλλού κατά τον 6ο αιώνα μ. Χ. την ώρα που χτίζεται κοντά στην Εκατονταπυλιανή και άλλη μεγάλη εκκλησία από μάρμαρα αρχαίων ναών και οικοδομημάτων.
-Συνεχίζεται η Γερμανική επέλαση στη Δύση.
-Εποχή του Ιουστινιανού. Διάλυση των βασιλείων των Βανδάλων, Οστρογότ-θων και Βησιγότθων από τους βυζαντινούς. Χτίζεται η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.
-Γρηγόριος ο Α (Γρηγόριος ο Μέγας, άγιος Γρηγόριος), ο πρώτος πάπας του Μεσαίωνα).
-Μετά το σεισμό του 515 μ.Χ. αρχίζει να οικοδομείται η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που απ’ το 1309 μέχρι το 1523 μεταμορφώνεται σε ισχυρό οχυρό εξαιτίας της ταραγμένης εποχής.
-Χτίζεται η Τσιτσέν Ιτζά στο Γιουκατάν του Μεξικού, πόλη των Μάγια. Εκεί αργότερα έχτισαν το ναό του θεού Κουκουλκάν στο κέντρο των τεσσάρων εποχών.
-Γεννιέται ο Μωάμεθ και ενώνει την Αραβία σε θρησκευτικό κράτος με σημαία το Ισλάμ. Ένα αιώνα μετά πλήθη Αράβων ξεχύνονται να καταλάβουν τον κόσμο στο όνομά του.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου