Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2016

Στο Blue Star Delos γεννήθηκε το πρώτο παιδί του 2016 κείμενο του γιατρού Γεώργιου Τζανίδη. (διορθώνει λαθεμένες αναρτήσεις…)




Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ 2016: ΕΥΓΕ ΣΤΙΣ Κ. ΚΑΡΑΣΑΝΤΕ ΚΑΙ ΦΑΚΑΛΟΥ!


Παραμονή Πρωτοχρονιάς μία επίτοκος προσήλθε στο ΚΥ Πάρου. Παρότι οι ιατροί είχαν συστήσει διαμονή κοντά στην Μαιευτική κλινική αναφοράς, επειδή η ημερομηνία του τοκετού πλησίαζε ενώ το ΚΥ δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο να διεκπεραιώνει τοκετούς, η ίδια επέλεξε να παραμείνει στην Πάρο. Ο εφημερεύων Ιατρός  Γενικής Ιατρικής του ΚΥ  Πάρου κ. Χιωτάκης, διαπίστωσε ότι η γυναίκα βρισκόταν στα προκαταρτικά στάδια τοκετού, το ΕΚΑΒ όμως αδυνατούσε να την διακομίσει με οποιοδήποτε μέσο λόγω καιρού. Το μόνο διαθέσιμο μέσο ήταν το καράβι Blue Star Delos το οποίο εισερχόταν στο Λιμάνι της Παροικίας. Οι αγροτικοί ιατροί του ΚΥ Πάρου κυρίες Καρασαντέ και Φακάλου, παρά την ιδιαιτερότητα της ημέρας και ότι δεν εφημέρευαν, αποφάσισαν με προθυμία να συνοδέψουν την επίτοκο στο καράβι, αφού πήραν μαζί τους όλον τον ιατρικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρειαστεί στην περίπτωση που ο τοκετός εξελισσόταν ταχύτερα. Το καράβι καθυστέρησε την είσοδο στον Πειραιά και οι δύο Ιατροί διεκπεραίωσαν μόνες τους με επιτυχία στον τοκετό μέσα στο πλοίο, έκαναν ανάνηψη στο νεογέννητο και αφαίρεσαν και τον πλακούντα. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν, όχι μόνο στις δύο Ιατρούς αλλά και σε όλους αυτούς που αποστερούνται αυτές τις ημέρες την θαλπωρή της οικογενείας τους για να βρίσκονται κοντά μας όταν τους έχουμε ανάγκη.  
Χρόνια Πολλά!
Γεώργιος Τζανίδης,
Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Υγείας Πάρου


Τηλέφωνο για πληροφορίες (όχι μέσα στο κείμενο της δημοσίευσης: 6972423750)

7 σχόλια:

  1. Εύγε στις γιατρίνες! Εμπειρία ζωής να είσαι γυναίκα γιατρός, να διεκπεραίωσεις με επιτυχία τοκετό μέσα σε πλοίο, και μάλιστα Πρωτοχρονιά. Μπήκε καλά η χρονιά νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τοκετός είναι μία φυσιολογική διαδικασία και όχι μία επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία διεκπαιρεώνεται από το έμβρυο ( Ο τοκετός είναι ενεργητική πράξη του εμβρύου. Ιπποκράτης. Σύγχρονα βιοχημικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν) και το σώμα της γυναίκας, που είναι φτιαγμένο για να γεννά. Ο πλακούντας βγαίνει από μόνος του στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σε περίπου 30 λεπτά μετά τον τοκετό (υστεροτοκία) και τα περισσότερα νεογέννητα δεν χρειάζονται τίποτα μετά τον τοκετό (πχ ανάνηψη) πέραν από το να βρεθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους και να θηλάσουν το πύαρ (ή πρωτόγαλα), ιδιαίτερα αν δεν έχουν γίνει περιττές ιατρικές παρεμβάσεις κατά τον τοκετό, οι οποίες όταν στ' αλήθεια χρειάζονται μπορεί να σώσουν μία ζωή, αλλά όπως κάθε πρακτική της δυτικής ιατρικής έχει παρενέργειες και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρησή της.

    Μία μητέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητές κυρίες,
    Δεν έχετε δίκιο. Δείτε αναλυτική απάντησή μου πιο στο σχόλιο της κ. Polemi: "Καλά χρειάζονταν 2 γιατροί για συνοδεία;.." Καλή Χρονιά, Γ. Τζανίδης
    https://web.facebook.com/protothemagr/posts/10153397783037199?comment_id=10153398005227199&ref=notif&notif_t=like
    Παρακαλώ πολύ να το δημοσιεύσετε ως σύνδεσμο για να μπορεί να διαβαστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ αν θέλετε να αποκαλείστε σοβαροί επαγγελματίες και επιστήμονες να αναφέρετε τι είδους πηγές και μελέτες έχετε για τα συμπεράσματα που αναφέρετε, πχ εδώ την υψηλότερη θνησιμότητα του τοκετού στο σπίτι κτλ, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών αποδεικνύει το αντίθετο. Παραθέτω πηγές. Δεν είμαι γιατρός, απλά μια μητέρα. Η επίκληση στην αυθεντία έχει πλέον σαθρά θεμέλια. Ιωάννα (η μητέρα του παραπάνω σχολίου. Με συγχωρείτε που δημοσιεύω ως ανώνυμος, κάτι δεν πάει καλά με το μέιλ μου και δεν μπορώ να δημοσιεύσω μέσω αυτού. Θα δημοσιεύσω ένα σχόλιο ακόμα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας)

      Διαγραφή
  4. The vast majority of studies over the past 15 years have shown that attended planned home births are safer than hospital births for low-risk pregnancies. = Η συντριπτική πλειονότητα των μελετών τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δείξει ότι οι προγραμματισμένοι τοκετοί στο σπίτι με μαία ή γιατρό είναι ασφαλέστεροι από τους νοσοκομειακούς τοκετούς για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου. Πηγή:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/06/midwife-attended-home-births.aspx

    The rate of perinatal death per 1000 births was 0.35 in the group of planned home births; the rate in the group of planned hospital births was 0.57among women attended by a midwife and 0.64 among those attended by a physician. = Οι δείκτες της περιγεννητικής θνησιμότητας ανά 1000 γεννήσεις (μιλάμε πάντα για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου),ήταν 0,35 στην ομάδα προγραμματισμένου τοκετού στο σπίτι, 0,57 στους νοσοκομειακούς τοκετούς που “έγιναν από μαία και 0.64 στους νοσοκομειακούς τοκετούς που έγιναν από γιατρό.
    Newborns in the home-birth group were less likely than those in the midwife-attended hospital-birth group to require resuscitation at birth or oxygen therapy beyond 24 hours. Ιn addition, newborns in the home-birth group were less likely to have meconium aspiration= Τα νεογέννητα της ομάδας του τοκετού στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνα που γεννήθηκαν από μαία σε νοσοκομείο να χρειαστούν τεχνητή αναπνοή ή οξυγονοθεραπεία πάνω από 24 ώρες. Επιπροσθέτως, τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν εισρόφηση μυκωνίου. Πηγή:
    http://www.cmaj.ca/content/181/6-7/377.short

    ΑπάντησηΔιαγραφή