Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2016

Οι δραματικές εξελίξεις στη ΣΥΡΙΑ (συνεχής ενημέρωση) BlogView – «scientia potestas est»


Οι δραματικές εξελίξεις στη ΣΥΡΙΑ (συνεχής ενημέρωση) BlogView –  «scientia potestas est»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΡΙΑ
0
Τελευταία ενημέρωση : 2016/02/14 23:56
είδος από :
  «scientia potestas est» - Οι Κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της πόλης Ταλ Ριφάτ και ελέγχουν τον σιδηροδρομικό σταθμό
- Οι Κουρδικές δυνάμεις έφτασαν στην περίμετρο του χωριού Καφρ Κασίρ, μεταξύ Ταλ Ριφάτ και Αζαζ. Η Αζαζ πολιορκείται πια και από τον νότο.
- Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στην χερσαία επέμβαση στη Συρία που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο και η πλέον πολυπληθής χώρα της περιοχής. 
  «scientia potestas est» Αναλυτικός Χάρτης - Η πολιορκία της Αζαζ και του Ταλ Ριφάτ από τους Κούρδους
Χάρτης όπου φαίνεται η προώθηση των Κούρδων προς την Αζαζ από δυτικά και προς το Ταλ Ριφάτ από τρείς πλευρές. Με σκίαση οι διαφιλονικούμενες σήμερα περιοχές, οι χρωματισμοί ελέγχου περιοχών εξηγούνται στο υπόμνημα. Η προέλευση του χάρτη είναι διαφορετική από αυτή των προηγούμενων χαρτών που δημοσιεύσαμε, οπότε είναι διαφορετικοί και οι χρωματισμοί που αντιστοιχούν σε κάθε πλευρά. 

  «scientia potestas est» - Τα τζαμιά στην Αζαζ καλούν με τα μεγάφωνα όλους τους άντρες στην πλατεία για να οπλιστούν ενάντια στους Κούρδους
-Οι Κούρδοι του YPG πραγματοποιούν ταυτόχρονη νυχτερινή επίθεση στο Ταλ Ριφάτ και στην Αζαζ. Κατέλαβαν συνοικίες της Ταλ Ριφάτ. Και το χωριό Αιν Ντάκνα στην περιοχή.
- Το τουρκικό πυροβολικό χτυπά το Αιν Ντάκνα.
-  Τα τζαμιά στην Αζαζ καλούν με τα μεγάφωνα όλους τους άντρες στην πλατεία για να οπλιστούν ενάντια στους Κούρδους.
- Το YPG αναφέρει συγκέντρωση μηχανοκίνητων του τουρκικού στρατού σε δυο μεθοριακές διαβάσεις  στην περιοχή.
Εκτίμηση μας: Οι Κούρδοι επιδιώκουν να καταλάβουν τις δυο πόλεις μέσα στη νύχτα και το πρωί να γίνει διαπραγμάτευση για αναστολή βομβαρδισμών στην περιοχή από Ρωσία και Τουρκία ταυτόχρονα. Η Τουρκία όμως δεν θα δεχθεί Κουρδικό έλεγχο στην Αζαζ. Άρα αν φανεί ότι πέφτει η Αζαζ η Τουρκία θα επέμβει. 
  Πληροφορίες για είσοδο Τούρκων στρατιωτών στο Συριακό έδαφος - Εντείνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στη Λατάκεια
«scientia potestas est»

- Πληροφορίες από διάφορες πηγές για είσοδο περιορισμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτών στο Συριακό έδαφος, στην περιοχή του Αζάζ και συμμετοχή τους στις συγκρούσεις με τους Κούρδους του YPG.
- Εντείνονται αντί να μειώνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού κατά θέσεων των Κούρδων και – στην περιοχή της Λατάκειας- του καθεστώτος Άσαντ.
- Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους το απόγευμα της Κυριακής να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κατά των «μετριοπαθών» ανταρτών. Σε όλη τη διάρκεια της Κυριακής οι Ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε όλα τα μέτωπα.
- Ξεκινούν σύντομα στρατιωτικές ασκήσεις 21 κρατών στη βόρεια Σαουδική Αραβία, ως προετοιμασία για πιθανή επέμβαση κατά του ISIS.
- Ταραχές στο Μπαχρέιν ανάμεσα στη Σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού και δυνάμεις του Σουνιτικού καθεστώτος το οποίο στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. 
  Το Κουρδικό YPG εξαπολύει μεγάλη επίθεση για να αποσπάσει από τους φιλοδυτικούς και υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες το Ταλ Ριφάτ, νότια της συνοριακής πόλης Αζαζ.
  Συνεχίζονται τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού σε όλο το μήκος των συνόρων, κατά Κούρδων και δυνάμεων του Άσαντ.
  Προώθηση των δυνάμεων του Άσαντ στα βουνά της Λατάκειας, προς την σημαντική κωμόπολη Κινσάμπα.
  Συνεχίζεται η προέλαση τεθωρακισμένων του Άσαντ κατά του ISIS προς την Αλ Τάκαμπα στον Εφράτη.
  Μετακίνηση Ιορδανικών τεθωρακισμένων προς τα σύνορα με Συρία, στο σημείο της μάχης του Άσαντ με τους αντάρτες για τον έλεγχο της Ντάραα.
   Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία συγκρότησαν κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΕΙΧ) για τη Συρία. Πληροφορίες για Σαουδάραβες κομμάντος στην Τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
  – Διαδήλωση χιλιάδων Κούρδων της Συρίας στο Κομπάνι υπερ του ΡΚΚ στην Τουρκία. Πορεία προς το συνοριακό φυλάκιο. Κίνδυνος σύγκρουσης με Τούρκους συνοριοφύλακες.
  Τα βασικά μέτωπα όπου έχουμε εξελίξεις αυτή τη στιγμή στη Συρία
Τα βασικά μέτωπα όπου έχουμε εξελίξεις αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι 5. Από τις στρατιωτικές εξελίξεις εξαρτάται και η υλοποίηση ή όχι της Τουρκικής προώθησης μέσα στο Συριακό έδαφος, πέραν των βομβαρδισμών που ήδη διενεργεί η Τουρκία.
Στη βόρεια Συρία – περιοχή Αλέπο:
Οι Κούρδοι (YPG) υποστηριζόμενοι από την Ρωσική αεροπορία επιχειρούν να καταλάβουν από τους φιλοδυτικούς αντάρτες (που υποστηρίζει και η Τουρκία) τις δυο τελευταίες πόλεις προς τα Τουρκικά σύνορα, την Αζαζ και το Ταλ Ριφάτ. Στο χάρτη, με κίτρινο η περιοχή των Κούρδων και με βέλη η προώθηση τους προς Αζάζ και Ταλ Ριφάτ. Με πράσινο η περιοχή των φιλοδυτικών ανταρτών.
Το τουρκικό πυροβολικό χτυπάει από την άλλη πλευρά των συνόρων τους Κούρδους.
Έχει καταφέρει να ανακόψει την επίθεση στην Αζάζ, η Ταλ Ριφάτ όμως είναι οριακά στην εμβέλεια του πυροβολικού και οι Κούρδοι εντείνουν την επίθεση τους.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Κούρδους να μην προελάσουν περισσότερο προς τα Τουρκικά σύνορα. Η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει συνεχώς ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αν οι Κούρδοι φτάσουν στα σύνορα (δηλαδή απειλεί με είσοδο στο Συριακό έδαφος). Διεξάγονται συνεχείς επικοινωνίες του Νταβούτογλου με τον Τζο Μπάιντεν.
Η Αζαζ είναι γεμάτη με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία.
Στην ίδια περιοχή πιο νότια, οι δυνάμεις του Άσαντ δεν προωθούνται σήμερα προς το Ταλ Ριφάτ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους Κούρδους. Εντείνουν όμως την προσπάθεια να περικυκλώσουν τους αντάρτες που κατέχουν τμήμα του Αλέπο. Μόλις ξεκίνησαν μεγάλη επίθεση στην πόλη Αναντάν, με αεροπορική υποστήριξη. Στο χάρτη, με ροζ η περιοχή που κατέχει ο Άσαντ, μέσα σε διαγράμμιση  η προώθηση του βόρεια την τελευταία εβδομάδα και με βέλος η επίθεση προς το Αναντάν, ξανά προς το  νότο για να κλείσει την περικύκλωση.
Στην ίδια περιοχή πιο ανατολικά, περιοχή Κουβέιρες, ο Άσαντ συγκρούεται με το ISIS. Η περιοχή του ISIS με σκούρο γκρι. ΟΙ δυνάμεις του Άσαντ έχουν κερδίσει έδαφος (στο χάρτη η προώθηση αυτή του Άσαντ με πορτοκαλί χρώμα) και κινούνται προς την κεντρική οδό για Αλ Μπάμπ ( όπως δείχνει το βέλος). Επιδιώκουν και εδώ περικύκλωση του αντιπάλου, δηλαδή του θύλακα του ISIS μεταξύ Αλέπο και Κουβέιρες.
Στην περιοχή της Λατάκειας, δυτικά του Αλέπο:
ΟΙ δυνάμεις του Άσαντ (με ροζ η περιοχή ελέγχου τους) προωθούνται αργά αποσπώντας έδαφος από τους φιλοδυτικούς αντάρτες (πράσινη περιοχή) και την Νούσρα (Αλ Κάιντα στη Συρία), οι θέσεις της Νούσρα σε λευκο φόντο.  Η περιοχή των μαχών είναι ορεινή και δύσβατη. Πρόκειται για το μέτωπο του πολέμου όπου έχουμε επισημάνει ότι η ανακωχή είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί η Νούσρα που εξαιρείται από την ανακωχή ως τρομοκρατική οργάνωση για τη Δύση, πολεμάει σε κοινές γραμμές με τους φιλοδυτικούς αντάρτες.
Το τουρκικό πυροβολικό από χθες βράδυ Σάββατο βάλλει με χοβάιτσερ μεγάλης εμβέλειας κατά των θέσεων του Άσαντ στο βουνό.
Με σκοπό να υποστηρίξει την άμυνα των ανταρτών (πρακτικά ΚΑΙ της Νούσρα). Πρόκειται για την περιοχή κοντά στη Ρωσική βάση, στο έδαφος επιχειρούν με τις δυνάμεις του Άσαντ και Ρώσοι αξιωματικοί, οπότε τα πάντα μπορεί να συμβούν.
Στην κεντρική Συρία:
Οι δυνάμεις του Άσαντ προωθούνται ενάντια στο ISIS μέσα από την έρημο ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο για να φτάσουν στην κοιλάδα του Εφράτη, στην περιοχή Αλ Τάμπακα, κοντά στη Ράκα. Είναι μια προέλαση έκπληξη, που ανοίγει νέο μέτωπο για το ISIS. Αν ο Άσαντ φτάσει στην Αλ Τάμπακα, το ISIS κόβεται στη μέση, απειλείται (θεωρητικά) η Ράκα και θα αναγκαστεί το ISIS να αποσπάσει δυνάμεις από την πολιορκία του Ντέιρ Ερ Ζορ.
Στο χάρτη με πορτοκαλί τα εδαφικά κέρδη του Άσαντ και με βέλος η προώθηση προς τον Εφράτη. Στο ανατολικό άκρο του χάρτη το πολιορκημένο Ντειρ Ερ Ζορ.
Στη Νότια Συρία, σύνορα με Ιορδανία:
Οι δυνάμεις του Άσαντ (ροζ περιοχή στο χάρτη) έχουν προωθηθεί προς τα σύνορα με Ιορδανία, σχεδόν κόβοντας στα δυο την (πράσινη στο χάρτη) περιοχή των φιλοδυτικών ανταρτών. Κάνουν προσπάθεια να εκκαθαρίσουν την συνοριακή πόλη της Ντάραα και να ελέγξουν τη συνοριακή διάβαση με Ιορδανία. Στη διάβαση έχουν συγκεντρωθεί 15.000 πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς.
Μεθόριος Συρίας –Τουρκίας ανατολικά του Κομπάνι και μέχρι το Ιράκ.
Το Τουρκικό πυροβολικό τη νύχτα του Σαββάτου χτύπησε θέσεις των Κούρδων σε όλο το μήκος των συνόρων, ακόμη και σε περιοχές ανατολικά του Κομπάνι, όπου δεν διεξάγονται συγκρούσεις αλλά το YPG έχει απόλυτο έλεγχο. Οι Κούρδοι εκφράζουν φόβους για προετοιμασία γενικευμένης Τουρκικής εισβολής, στην οποία μέχρι στιγμής είναι αντίθετες και οι ΗΠΑ.
                                                                                                
                                                                                                 πηγή  enter4news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου