Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση





Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα σήμερα στον γερμανικό Τύπο για τη συζήτηση σχετικά με το κούρεμα ή όχι του ελληνικού χρέους και τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ τίθενται ερωτήματα για πιθανές εκλογές.

H Tagesspiegel του Βερολίνου, σε σχόλιό της, αναφέρει ότι είναι σωστή η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία αρνείται κατηγορηματικά ένα κούρεμα του χρέους», ότι «οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν είναι τόσο μεγάλες» και ότι ακόμα «και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Έλληνες θα βοηθηθούν εάν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα».


«Ο Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση» είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική εφημερίδα του ΝτίσελντορφHandelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει. Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως αυτή τη φορά δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε με τα πολλά σχέδια. Και οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις ημερομηνίες της αξιολόγησης και το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν».

Δημοψήφισμα ή νέες εκλογές;
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην επιμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση, «conditio sine qua non». Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί: «Το ΔΝΤ θέτει όμως μια προϋπόθεση, ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Δεν είναι όμως. Η Αθήνα για το λόγο αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων να προχωρήσει και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν μια ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους και να θέσουν ανώτατο όριο στα επιτόκια. Ο κίνδυνος η Αθήνα να μην επιστρέψει τη βοήθεια μετατίθεται για το μέλλον. Ένα πραγματικό κούρεμα – και παράλληλα τεράστιο κόστος για τους Ευρωπαίους – δεν είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση. Έτσι το βλέπει ακόμα και το ΔΝΤ».

Τέλος, η Kölner Stadt-Anzeiger αναφέρεται στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων και σημειώνει: «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εάν η πλειοψηφία βρίσκεται σε κίνδυνο; Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την τάση να 'βραχυκυκλώνει' όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα. Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ή να καταφύγει σε νέες εκλογές».



Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου