Δευτέρα, Απριλίου 04, 2016

Guardian: Η Ελλάδα κρατάει στα χέρια της τη φήμη της Ευρώπης

Η απέλαση των προσφύγων μπορεί να αποτελέσει μία ανθρωπιστική καταστροφή γράφει ο Guardian και τονίζει ότι οι αρχές πρέπει να το αντιμετωπίσουν με μεγάλη προσοχή.
Η κρίσιμη ώρα έφτασε. Μετά την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών, η Δευτέρα είναι η μέρα εκκίνησης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετεγκατάσταση των λεγόμενων «παράτυπων» προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα από την Τουρκία. Είναι η ώρα, γράφει ο Guardian, που μπορεί να αλλάξει αυτό που αντιλαμβανόμαστε για την Ευρώπη.
Είναι σημαντικό γράφει στο editorial η εφημερίδα, να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική και γενναιόδωρη είναι η στάση της Τουρκίας που τα τελευταία 5 χρόνια φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Με βάση τους όρους της συμφωνίας η ΕΕ συμφώνησε να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για να περιορίσει το βάρος φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα. Αλλά αυτό δεν είναι το αμφιλεγόμενο τμήμα της συμφωνίας.
Το πιο προβληματικό κομμάτι της συμφωνίας είναι να περιοριστούν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη και να δοθεί κίνητρο στις τουρκικές αρχές για να περιορίσουν τις ροές.
Το σχέδιο να ανταλλάσσεται κάθε επιστρεφόμενος μετανάστης με έναν από τα 2 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στα τουρκικά κέντρα υποδοχής και να προσφέρεται άσυλο από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μεταφράζεται από κάποιους νομικούς ως κίνδυνος να ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Υπάρχει επίσης η ανησυχία της αντίδρασης και της εξέγερσης απέναντι στο σχέδιο απέλασης, των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.
Η Ευρωπαϊκή υπόσχεση ήταν ότι η συμφωνία, η οποία ήρθε καθώς αυξάνονταν το κοινό αίσθημα ενάντια στους πρόσφυγες, θα περιόριζε τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Στηρίζεται στην ενεργοποίηση από την ΕΕ περιπολιών στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στη θεωρία, η συμφωνία επιχειρεί με την απειλή της απέλασης από την Ελλάδα στην Τουρκία να χτυπήσει τα κυκλώματα διακίνησης, από τη στιγμή που θα επιστρέφονται στην Τουρκία ακόμη και εάν το επικίνδυνο και ακριβό ταξίδι στην Ελλάδα είναι επιτυχημένο.
Το editorial της εφημερίδας, αναφέρεται στις αντιδράσεις του ΟΗΕ και στο ζήτημα ότι συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο καταστρατήγησης διεθνών νόμων με τις μαζικές επιστροφές εκτός εάν η χώρα στην οποία επιστρέφουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χαρακτηρίζεται ως ασφαλής Πολλοί νομικοί σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν ταιριάζει στα πρότυπα της ασφαλούς χώρας, αναφέρει έκεθση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία γίνονται αναφορές για βίαιες προωθήσεις προσφύγων στην Συρία.
Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί γιατί έχει ενεργοποιηθεί η τουρκική αστυνομία. Οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά της πρώτης γραμμής έχουν μειωθεί. Στη συνέχεια το άρθρο, αναφέρεται στις πρώτες επιστροφές από το λιμάνι της Λέσβου προς το Ντικιλί την οποία χαρακτηρίζει ως τη μόνη πολιτική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και οι Βρυξέλλες θέλουν να πετύχει.
Η συμφωνία επίσης υποσχέθηκε βοήθεια, στην Ελλάδα που έχει πολλά να υλοποιήσει. Όμως, όπως συμπληρώνει το άρθρο, οι χιλιάδες υπάλληλοι που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Ελλάδα δεν έχουν φθάσει ακόμα. Χωρίς περισσότερη βοήθεια, η προστασία των προσφύγων που αναζητούν άσυλο θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Την ίδια ώρα και η άλλη δέσμευση της ΕΕ για επανεγκατάσταση 140.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.
Οι ελληνικές αρχές έχουν υποσχεθεί ότι θα χειριστούν με ευαισθησία τις απελάσεις. Αυτοί -και η υπόλοιποι της ΕΕ- κρατούν στα χέρια τους τη φήμη της Ευρώπης.
                                                                              πηγή  koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου