Τετάρτη, Μαΐου 11, 2016

Αντώνης Συρίγος Δελτία Τύπου Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής με την Επιτροπή Εσωτερικών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας για το προσφυγικό.

Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου

Αντώνης Συρίγος  βουλευτής κυκλαδων του ΣΥΡΙΖΑ



    Αθήνα, 10 Μαΐου 2016
    Ουσιαστικός διάλογος και προτάσεις στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής με την Επιτροπή Εσωτερικών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας για το προσφυγικό
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την Επιτροπή Εσωτερικών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας. Η Ιταλική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την Πρόεδρο της Επιτροπής κυρία Anna Finocchiaro και τους Γερουσιαστές Patrizia Bisinella, Vito Claudio Crimi, Lordeana De Petris, Doris Lo Moro και Bruno Manusco. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Νικόλαος Ξυδάκης.
Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσαν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς και οι κοινές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε σχέση με την αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος. Η κ. Finocchiaro στην τοποθέτησή της στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής πορείας της Ευρώπης στο προσφυγικό, καθώς και της στροφής στην κατεύθυνση της συντονισμένης αλληλεγγύης όλων των κρατών μελών προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες, αλλά και προς τις ίδιες τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων από άλλες ηπείρους ζει σήμερα στην Ευρώπη και συμβάλλει ενεργά στην ευημερία της.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης χαιρέτισε την επίσκεψη των μελών της Ιταλικής Γερουσίας τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της Ευρώπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης αποτελεί κοινό στόχο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ακόμη υπογράμμισε ότι οι φράχτες πρώτα βρίσκονται στον νου και την καρδιά των ανθρώπων και μετά απομονώνουν τους λαούς. Τέλος συμφώνησε με την Πρόεδρο της ιταλικής αντιπροσωπείας ότι η βιωσιμότητα της Ευρώπης στο μέλλον συναρτάται από την εισδοχή και πρόοδο των προσφύγων και μεταναστών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνιος Συρίγος, αφού καλωσόρισε με τη σειρά του την αντιπροσωπεία της Ιταλικής Γερουσίας, τόνισε ότι με τη συζήτηση εκ του σύνεγγυς οι άνθρωποι χωρίς προκαταλήψεις έρχονται πιο κοντά και σημείωσε ότι με το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζονται οι αντοχές και τα όρια της Ευρώπης του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας, η οποία καλείται να βρει λύσεις ισορροπώντας ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ στο πλαίσιο του διαλόγου που ακολούθησε κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με το προσφυγικό, καθώς και για την ισχυροποίηση μιας πιο ανθρωποκεντρικής κατεύθυνσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου