Κυριακή, Ιουνίου 12, 2016

Δίκη Χ.Α: Υποχρεωτικά παρόντες στο δικαστήριο οι 18 κατηγορούμενοι για την δολοφονία Φύσα


Ειρήνη Προμπονά-Την  66η μέρα  (10 Ιουνίου) της δίκης της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή  το δικαστήριο έλαβε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.



Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας Φύσσα που κατέθεσε η πολιτική αγωγή και διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία των 18 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και ο Γ. Ρουπακιάς,  που εμπλέκονται στην δολοφονία του Φύσσα.
Το αίτημα είχε κατατεθεί στην δικάσιμο της 9ης Ιουνίου από την πολιτική αγωγή, καθώς οι μάρτυρες που θα ακολουθήσουν είναι αυτόπτες και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να παρευρίσκονται στο εδώλιο, ώστε να μπορέσουν ν’ αναγνωριστούν. Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε, όμως την επομένη πρότεινε  το αίτημα να γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καλέσει τους κατηγορούμενους προς διερεύνηση της αλήθειας. Είναι απαραίτητη η εμφάνιση του κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων για να δούμε αν πράγματι τους αναγνωρίζουν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο άκουσμα της εισήγησης της Εισαγγελέως υπήρξε η ακαριαία αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης που προκάλεσε μάλιστα και την αντίδραση της Προέδρου του δικαστηρίου.

«Όψιμα υποβάλλεται αυτό το αίτημα από την πολιτική αγωγή και φοβάμαι ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στους μάρτυρες» δήλωσε συνήγορος υπεράσπισης για να λάβει την απάντηση από την Πρόεδρο της έδρας «Δεν αφήνουμε έτσι αιχμές χωρίς λόγο δημόσια σε ακροατήρια, αν έχετε κάτι άλλο, πείτε μας».

Η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης διαφώνησε σφοδρά με την απόφαση του δικαστηρίου, με επιχειρήματα όπως αυτά της συνηγόρου του κατηγορούμενου Καζαντζόγλου που αναφέρονται παρακάτω:

«Διαφωνώ ως προς τους εντολείς μου σε σχέση με την πρόταση της κας Εισαγγελέως. Αν εξαιρέσουμε το θέμα του βιοπορισμού, σε όλη τη διάρκεια της ανακρίσεως επεδείχθησαν επανειλημμένως φωτογραφίες σε όλους τους μάρτυρες. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μάρτυρας αναφέρεται σε οποιαδήποτε περιγραφή, άρα δεν προκύπτει ανάγκη παρουσίας εδώ των κατηγορουμένων. Οι περισσότεροι όποτε μπορούσαν ήταν παρόντες, έπρεπε να εξεύρουν εργασία και θα φέρω και βεβαιώσεις, αλλά το νομικό μέρος έχει μεγαλύτερη σημασία, εφόσον ουδείς έχει αναφερθεί σε χαρακτηριστικά της εμφανίσεώς τους. Τα ΜΜΕ έχουν εμφανίσει άπειρες φωτογραφίες τους και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ κανείς.»

Άλλος συνήγορος υπεράσπισης που δεν έβρισκε απαραίτητη την παρουσία των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, πρότεινε μια «χρυσή Σολομώντεια λύση» όπως χαρακτηριστικά είπε.  Ο μάρτυρας που θα καταθέσει στο δικαστήριο, να περιγράψει πρόσωπα και αν κριθεί ανάγκη, να έρθουν οι κατηγορούμενοι. Μάλιστα ζήτησε «να επιφυλαχθεί τώρα το δικαστήριο!»

Να σημειώσουμε εδώ πως από την επανέναρξη της διαδικασίας στις 25 Μαΐου οι κατηγορούμενοι που προσέρχονται είναι το πολύ μέχρι τέσσερις, ενώ την Παρασκευή στο δικαστήριο το παρόν στο εδώλιο έδωσε μόνο ο Κομιάνος που μετά από λίγο εγκατέλειψε την αίθουσα, με αποτέλεσμα κανείς από τους κατηγορούμενους να μην βρίσκεται στην αίθουσα.

Κατόπιν το δικαστήριο διέκοψε για τις 24 Ιουνίου -και όχι για τις 13 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά- ώστε να έχουν χρόνο οι κατηγορούμενοι να διεκπεραιώσουν τις-τυχόν- υποχρεώσεις τους  και να είναι παρόντες στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ο σχολιασμός των καταθέσεων των αστυνομικών Ντάφου και Μπιάγκη απο την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση.

Από την πολιτική αγωγή για την οικογένεια Φύσσα ο Ανδρέας Τζέλης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Κάποιος από τους μάρτυρες δεν λέει την αλήθεια. Υπάρχει τεράστια διάσταση και προσπαθώ να δω ποιος λέει την αλήθεια. Ήρθε ο κ. Μπιάγκης, μέλος της ΔΙΑΣ και είπε ότι σε 5 λεπτά είχαν τελειώσει όλα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο.Κατέθεσε ψευδώς και για τους χρόνους και για τα δρομολόγια της ΔΙΑΣ, λυπάμαι που το λέω. Εδώ έχουμε εγκληματικές παραλείψεις αστυνομικών και βέβαια έχουμε πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας του κ. Μπιάγκη που αποδεικνύει και την αίσθηση που έχει ο κόσμος, ο οποίος μιλά για όσμωση των κατηγορουμένων, της εγκληματικής οργάνωσης και της Αστυνομίας".

Ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων Θ. Καμπαγιάννης επισήμανε τρία βασικά σημεία στις καταθέσεις του αστυνομικού της Αμέσου Δράσεως Ντάφου και του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Μπιάγκη. Πως ο Ντάφος υπήρξε αυτήκοος μάρτυς της ομολογίας «είμαι δικός σας είμαι της χρυσής αυγής» που είπε ο Ρουπακιάς μέσα στο περιπολικό,  φράση απο την οποία προκύπτει και το σήμα για αναζήτηση ατόμων που ανήκουν στην ΧΑ.  Επισημάνθηκε για πολλοστή φορά η αδράνεια των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ οι οποίοι είχαν αφήσει μόνο του και χωρίς χειροπέδες τον Ρουπακιά στο αυτοκίνητό του με τα κλειδιά στη μηχανή δεν είχαν κάνει τίποτα για ν’ αποτρέψουν την δολοφονία ή να συλλάβουν κάποιους.
Η μαρτυρία Ντάφου για τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς, σε τζαμί της περιοχής, αποτελεί μαρτυρία για μια τυπική επίθεση τάγματος εφόδου πανομοιότυπη με αυτήν στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Η κα Παπαδοπούλου επισήμανε στον σχολιασμό της πως ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ απαντούσε διαφορετικά ανάλογα με το ποιος έκανε την ερώτηση. Ο Ντάφος ήταν ένας αστυνομικός, όπως και ο Κουρεντζής, που απέσπασαν την ομολογία, περισυνέλλεξαν το μαχαίρι, χειροπέδησαν τον Ρουπακιά και το σημαντικότερο, άφησαν τα στοιχεία τους, κάτι που δεν έκαναν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου επισήμανε τον χρόνο άφιξης του περιπολικού. «Είναι αδύνατον οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν κάνει όλα αυτά τα οποία ισχυρίζονταν»σχολίασε ενώ συμπληρωματικά η συνήγορος πολιτικής αγωγής κα Κουγιάτσου συμπλήρωσε: «Κάτι δεν μας λένε οι ΔΙΑΣ για το χρόνο του σήματος και το σημειώνω».

Η υπεράσπιση έκανε λόγο για την επιβεβαίωση «συμπλοκής μεταξύ ατόμων και όχι για οργανωμένο έγκλημα» βάσει της κατάθεσης Μπιάγκη, ενώ επιχείρησε την αποδόμηση της κατάθεσης του αστυνομικού του περιπολικού Ντάφου. «Για τον Κουρεντζή (σ.σ μάρτυρας που έχει καταθέσει ήδη, συνοδηγός του Ντάφου στο περιπολικό που μετέφερε τον Ρουπακιά στο Α.Τ Κερατσινίου) είχα πει ότι θα πρέπει να βλέπει λιγότερες αστυνομικές ταινίες, το ίδιο ισχύει και για τον Ντάφο, ο οποίος και αυτός βρήκε το μαχαίρι και τελικά δεν ξέρουμε ποιος έκανε τι» υποστήριξε συνήγορος υπεράσπισης.

Ένταση μεταξύ συνηγόρων του ΠΑΜΕ και της Υπεράσπισης.

Ένταση προκλήθηκε την Παρασκευή όταν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, ο συνήγορος του κατηγορουμένου Γιάννη Λαγού προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, ενώ επιχείρησε να του υποβάλει τις απαντήσεις προκαλώντας την αντίδραση της Προέδρου: «Γιατί λέτε περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζονται για την ερώτησή σας; θέλω όλοι να πάτε πιο πίσω και να μου δώσετε όλες τις φωτογραφίες. Τι θέλετε, να ρωτήσουμε από εδώ το μάρτυρα...»

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του ΠΑΜΕ αντέδρασαν λέγοντας ότι «θα κριθούν οι αγώνες του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής;», προσθέτοντας ότι «εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ειρωνικά απάντησαν: «Ελάτε να μας κρεμάσετε» και το δικαστήριο διέκοψε με την  ένταση να συνεχίζεται και μετά την διακοπή για μερικά λεπτά.


                                                                                                          πηγή  stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου