Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

Φαρμάκι από Λαγκάρντ σε Ευρωπαίους: "Ποια συμφωνία;"

AddThis Sharing Buttons 

  Με ειρωνικό και κατ' ουσίαν επιθετικό τρόπο απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.
«Σε ποια συμφωνία μείωσης του χρέους αναφέρεστε;» ήταν η φαρμακερή απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που αφορούσε στις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup του Μαϊου, αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ήθελε να πει με το σχόλιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η απάντηση της ήταν η ερώτηση της, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούν βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.
"Είναι δύσκολο να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχουμε συνυπογράψει;", συνέχισε η επικεφαλής του Ταμείου απαντώντας και σε δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπάθησε να ξεπεράσει με... ντρίπλα τη συζήτηση που μάλλον αιφνιδίασε αρνητικά τους Ευρωπαίους.
Η Κ. Λαγκάρντ δεν φάνηκε να πτοείται από την προσπάθεια του επικεφαλής του Eurogroup να διακόψει τη ροή του λόγου της και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο δεν είναι ακόμα δεσμευμένο σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεσμεύεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. "Για να εμπλακούμε σε νέο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους" υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, παραπέμποντας στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, όπου το Ταμείο θα εξετάσει τα μακροοικονομικά σενάρια, τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι.
Παίρνοντας, τελικά, το λόγο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το μεγαλοπρεπές άδειασμα της Κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι στις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο μήνα, πήρε στοιχεία από αυτά που ζητά το ΔΝΤ. "Δεν είναι δίκαιο να ρωτάτε αν αυτά είναι αρκετά. Ούτε εγώ μπορώ να το απαντήσω αυτό", παραπονέθηκε μάλλον ενοχλημένος προς τους δημοσιογράφους που άνοιξαν το θέμα.
                                              πηγή     topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου