Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

Οι Εθελοντές «Βριλησσός» συντηρούν μονοπάτια στην Πάρο


Βριλησσός: Διακοπές εθελοντικής εργασίας στην Πάρο! (photo)


Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 12 χρόνια  ο Βριλησσός ψάχνει τα παλιά καλντερίμια της ηπειρωτικής και νησιωτικής  Ελλάδος. Αναζητά την ιστορία τους, ζωντανεύει τη χαμένη μες τον χρόνο μορφή τους…
Φέτος η  χρονιά για τους εθελοντές  του συλλόγου τελειώνει  με τις διακοπές εθελοντικής εργασίας στην Παρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχο» και τους «περιπατητές Πάρου».
30 μέλη του Βριλησσού  θα καθαρίσουν, αναπαλαιώσουν, σηματοδοτήσουν και  θα καταγράψουν ψηφιακά  την  πεζοπορική διαδρομή στην ενδοχώρα της Πάρου , που συνδέει τις Λεύκες με την Παροικιά  και διαρκεί 3,5 ώρες.
Η παλιά αυτή διαδρομή  που είναι αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο, μαρτυρά με τον πιο εύγλωττο τρόπο  τη σχέση ανθρώπου και φύσης στο πρόσφατο παρελθόν.
Η διαδρομή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου.
Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν πλακόστρωτα τμήματα , τοξωτά παλιά γεφύρια, πηγάδια και πηγές, ελαιώνες, αγροικίες, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι, μέσα σε μιά φύση γεμάτη μυρωδιές και χρώματα.
Το μονοπάτι  περνά κοντά  στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων, όπου κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη του “Λυχνίτη” του φημισμένου Παριανού μαρμάρου, από το οποίο έγιναν τα καλύτερα γλυπτά και έργα τέχνης της αρχαιότητας και των Ρωμαϊκών χρόνων.
Η  προσπάθεια των εθελοντών του Βριλησσού στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος  της Πάρου, που δίνει στο νησί συγκριτικό  πλεονέκτημα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού.
Με την δουλειά  μας ενισχύουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί που μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη φυσιολάτρη – πεζοπόρο.
Η αναχώρηση της ομάδος θα γίνει το πρωί της Τρίτης 16/8 και η επιστροφή από Πάρο την Κυριακή 28/8.
Η διαμονή θα γίνει σε κοινοβιακό χώρο στο  στο Μαράθι όπου θα  υπάρχει δυνατότητα μαγειρέματος και ντους .
Η  δουλειά στα μονοπάτια θα διαρκέσει 8 ημέρες και θα πραγματοποιείται για 4,5 ώρες νωρίς το πρωί
Συντονιστές είναι για τον Βριλησσο ο  Διαμαντής Παπαδόπουλος  και για τους περιπατητές Πάρου   ο Αντρέας Ραγκούσης(Λαουτάρης) .
Oι φωτογραφίες είναι από προηγούμενες προσπάθειες του Βριλησσού στην Κάρπαθο, Λέσβο, Σκιάθο , Ικαρία , Κέρκυρα.
                                                                                              πηγή  vrilissianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου