Σάββατο, Αυγούστου 20, 2016

περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο



   (VIDEO)

Είκοσι τρεις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν στο ακατοίκητο νησί Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην αρχή του Σαρωνικού κόλπου 
Το αιολικό πάρκο στη νησίδα Άγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) κατασκευάστηκε  από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας που θα τοποθετηθεί, Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα.





Τα «στραβά μάτια»
Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αγιο Γεώργιο γνωμοδότησαν θετικά 28 υπηρεσίες 8 υπουργείων. Ετσι, οι υπηρεσίες που έδωσαν θετική γνωμοδότηση και κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, φαίνεται ότι δεν έλαβαν διόλου υπόψη τους ότι οι επιπτώσεις αυτής της επένδυσης καθίστανται καταστροφικές σ’ ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Η νομιμοποίηση της μετατροπής του Αγίου Γεωργίου σε αιολικό πάρκο κρύβει σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης. Πρώτιστα, γιατί η περιοχή του Σουνίου έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.
Κατά δεύτερο, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο άρθρο 9 καθορίζει ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για την Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρονται 4 περιοχές όπου δύνανται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Αγιος Γεώργιος. Στο παράρτημα IV, δε, γίνεται ειδική μνεία να ελέγχεται η θέση χωροθέτησης όταν πρόκειται για την Αττική καθώς και η ένταξη στο τοπίο.
Εξάλλου, στη βραχονησίδα έχει ήδη κατασκευαστεί δρόμος απ’ άκρη σ’ άκρη 11,5 χιλιομέτρων και με πολλαπλές διακλαδώσεις μήκους 5 χιλιομέτρων προς τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Για να κατασκευαστούν ο κεντρικός δρόμος και οι διακλαδώσεις του έχουν γίνει παρεμβάσεις, επιπεδοποιήσεις στο έδαφος/ανάγλυφο του νησιού. Υπάρχει εκτεταμένο ενεργό εργοτάξιο καθ’ όλο το μήκος του νησιού.




«Παράνομα τα έργα»
Σύμφωνα με τους Φίλους της Φύσης, τα έργα που κατασκευάστηκαν είναι παράνομα διότι η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή τους έγινε με δυο αποφάσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναρμοδίως, λόγος για τον οποίο ανακλήθηκαν, και στη συνέχεια εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον Γκίκα Χαρδούβελη στις 20.1.2015, η οποία επίσης είναι παράνομη διότι παραχωρεί τον αιγιαλό για κατασκευή έργων τα οποία είναι ήδη κατασκευασμένα αλλά «δεν νομιμοποιεί τυχόν υφιστάμενα έργα»!
Οι Φίλοι της Φύσης απέστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της επένδυσης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους τουριστικούς μας πόρους ως κόρη οφθαλμού, να αντιστεκόμαστε σε τέτοια εγκλήματα που «βιάζουν» τοπία χαρακτηρισμένα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μνημεία με τη σπουδαιότητα του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ακατοίκητα νησιά είναι «ακατοίκητα» για τους ανθρώπους αλλά είναι κατοικήσιμα για τη χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά που προτιμούν αυτά τα νησιά για ξεκούραση και για αναπαραγωγή και ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των 23 ανεμογεννητριών και να ακυρωθεί το έργο.
  Το άρθρο γράφτηκε τον Μάιο του 2015 τότε δεν είχαν εγκατασταθεί ακόμα οι ανεμογεννήτριες

  Πηγή   www.efsyn.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου