Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2016

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας στη Βιέννη


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2016 09:46
«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών».
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στη Βιέννη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία ενδιαφέρουσα σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα «το οποίο μας έχει απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο καιρό με πολλές συνόδους κορυφής». Επισήμανε ότι στη σημερινή σύνοδο συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επισήμανε ότι μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό διάδρομο, δεν υπάρχει Βακλανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα και οι ροές έχουν μειωθεί στα ελληνικά νησιά από τις 5.000 περίπου στους 100-150 ημερησίως και ότι «αυτό έγινε χάρη στην συμφωνία». «Αυτή την συμφωνία», υπογράμμισε, «πρέπει να την κρατήσουμε».
Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη». «Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα-θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας τι σημαίνει αυτό για την κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα:
«Αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά.
-Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν.
-Τρίτον, από την πλευρά της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, οι δεσμεύσεις αφορούν την φιλελευθεροποίηση της βίζας, και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «όπου εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε. Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα». Διότι, εξήγησε, από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000 και είναι 8.000 έτοιμοι που δεν προχωράει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». «Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.
"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα"
"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σημείωσε ότι το ζήτημα ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτων των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.
Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν αππριν από μια εβδομάδα έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνια ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.
Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.
Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.


                                                                                                             πηγή   periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου