Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2016

Απασφάλισε ο Ερντογάν: Τα έβαλε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Συρία, τη Moodys και όποιον άλλον θυμήθηκε







Μία πολύ γεμάτη μέρα είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού από το πρωί πρόλαβε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να πει ότι θα φτιάξει τείχος 80 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία, να παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να επιτεθεί στον οίκο αξιολόγησης Moody's.


Μία πολύ γεμάτη μέρα είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού από το πρωί πρόλαβε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να πει ότι θα φτιάξει τείχος 80 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία, να παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να επιτεθεί στον οίκο αξιολόγησης Moody's. 

«Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης» δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη. 

Μιλώντας σήμερα σε εκλεγμένους διοικητές συνοικιών ο κ. Ερντογάν είπε πως η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι «ένας νέος πόλεμος απελευθέρωσης και τόνισε τα εξής: 

«Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη.

Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών». «Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις Συνθήκη της Λωζάννης.

Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάννης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη. Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος».

Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάννης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες». Ως προς το θέμα της Μοσούλης ο καθηγητής λέει ότι «τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ».

Ειδικότερα για τα νησιά, ο Οράν λέει ότι «τα νησιά δόθηκαν το 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία. Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάννη»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει:
«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα «γκρίζων Ζωνών».

Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση.


Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει». 

Τείχος με τη Συρία
Η Τουρκία θα έχει κλείσει πλήρως τα σύνορά της, μήκους 911 χιλιομέτρων, με τη Συρία μέχρι την επόμενη άνοιξη, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός τείχους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

«Θέλουμε να κλείσουν τα 911 χιλιόμετρα των συνόρων με τη Συρία. Θα έχουμε κλείσει τα σύνορα μέχρι την άνοιξη του 2017», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς.

Οι δηλώσεις του Ισίκ μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπός του τείχους είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση από τη Συρία προς την Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. 

Ενάντια και στη Moddys
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με δριμύτητα και στον οίκο αξιολόγησης Moody's, κατηγορώντας τον για διαφθορά, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Άγκυρας στην κατηγορία των "σκουπιδιών", την περασμένη εβδομάδα. «Μειώστε τον βαθμό της Τουρκίας όσο θέλετε. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Τουρκίας που συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσεται» οικονομικά, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους στην Άγκυρα. 

«Αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους (σ.σ. οι οίκοι αξιολόγησης) μερικά νομίσματα για να δώσουν ό,τι βαθμό επιθυμεί ο καθένας. Μ' αυτόν τον τρόπο λειτουργούν», συνέχισε. 

Ο Moody's υποβάθμισε την Τουρκία από το Baa3 στο Ba1 θεωρώντας ότι η οικονομία της είναι ευάλωτη κυρίως λόγω των «απρόβλεπτων, πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων», δηλαδή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αντέδρασε το Σάββατο στην υποβάθμιση, εκτιμώντας ότι «δεν είναι αμερόληπτη».



                                                                     πηγή     avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου