Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Γ. Προβόπουλος: Είχαμε προειδοποιήσει για τα δάνεια κομμάτων από το 2010, αλλά η Αγροτική... αδιαφόρησε - Ξεκίνησε... εκθειάζοντας τον εαυτό του





Προκόπης Αγγελόπουλος - Να χαρακτηριστούν «υψηλού κινδύνου» τα δάνεια σε κόμματα είχε ζητήσει η ΤτΕ ήδη από το 2010, αλλά η Αγροτική, που είχε το 86% αυτών των δανείων, αδιαφόρησε, είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Νωρίτερα, εμφανίστηκε... περήφανος για την διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το 2008 ως το 2014. 

Ο κ. Προβόπουλος, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις, διάβασε εκτενές κείμενο το οποίο είχε προετοιμάσει, με το οποίο εκθείασε την περίοδο κατά την οποία ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό υποστήριξε ότι με δικές του πρωτοβουλίες και πρόνοιες και της ΤτΕ συνολικότερα, στάθηκε στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα και άντεξε τις συνέπειες της κρίσης. 

Μάλιστα, προέβαλε το γεγονός ότι οι καταθέσεις των πολιτών δεν υπέστησαν καμία συνέπεια από τις διαδικασίες του PSI, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των άλλων καταστάσεων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε, εκ των προτέρων, ότι δεν έχει γνώση των πληροφοριών για συγκεκριμένα επιμέρους θέματα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων. 

Αντιδράσεις προκάλεσε ο μονόλογος του κ. Προβόπουλου από μέλη της επιτροπής, και συγκεκριμένα των κ.κ. Νικολόπουλου και Τζαβάρα. Ειδικά ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε θέμα διαδικασίας και ζήτησε ό,τι διαβάστηκε από τον κ. Προβόπουλο, μέσα από το κείμενο, να μην καταχωριστεί στα πρακτικά.

Είχαμε προειδοποιήσει την Αγροτική από το 2010 αλλά αδιαφόρησε

Στην αρχή της εξέτασής του, ο κ.Προβόπουλος δήλωσε ότι το 2010, ο έλεγχος που έγινε από τον επιθεωρητή της ΤτΕ επεσήμανε τις αδυναμίες, ως προς τις χορηγήσεις σε κόμματα, καθώς, μέχρι τοτε, οι εκχωρήσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεων θεωρούνταν ασφαλής εγγύηση και η κεφαλαιακή επιβάρυνση ήταν μηδενική. 

Αυτό, θεωρήθηκε λάθος και η ΤτΕ συνέστησε να αλλάξει το ποσοστό αυτό και να θεωρηθούν αυτές οι χορηγήσεις υψηλού κινδύνου, κάτι το οποίο δεν έλαβε υπόψη της η Αγροτική Τράπεζα, η οποία έδινε το 86% των δανείων στα κόμματα. 
Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος 

Η εξέταση του κ. Προβόπουλου συνεχίζεται.

Ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να «ρίξει φως» σε σειρά από δανειοδοτήσεις αλλά και τοποθετήσεις στελεχών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την περίοδο που ήταν επικεφαλής του, από το Καλοκαίρι του 2008 ως το Καλοκαίρι του 2014. 

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του για τα πεπραγμένα του Γιάννη Στουρνάρα, υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά το διάστημα 2012-2014 αλλά και στη συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου τον διαδέχθηκε στη θέση του διοικητή, στην οποία παραμένει ως σήμερα. 

Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στην υπόθεση της Attica Bank, τα δάνεια που χορηγούσε επί κυβερνήσεων Σαμαρά και υπουργίας Στουρνάρα, αλλά και τη στελέχωσή της, καθώς το τελευταίο διάστημα η τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε σχέση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας, ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, αλλά η τηλεοπτική της μετάδοση από το κανάλι της Βουλής θα γίνει σε μαγνητοσκόπηση στις 13.00. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, την αποκάλυψη ότι «το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι σήμερα είναι 295.227.000», έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011 δόθηκαν δάνεια από την Attica Bank στα δύο μεγάλα τότε κόμματα χωρίς επιπλέον εγγυήσεις και ελέγχους. 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στην Εξεταστική είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ο Ηλίας Τσίγκας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τηλέτυπος (MEGA) και ακολουθεί την επόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ο Θέμος Αναστασιάδης από το Πρώτο Θέμα.



                                                                   πηγή  avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου