Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Δουζίνας για Τραμπ: Ο «αυταρχικός καπιταλισμός" και η «αρχή του τέλους του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης»






Τις αιτίες της επικράτησης του Τραμπ στην Αμερική και τι σημαίνει σε οικονομικό και κοινωνιολογικό επίπεδο η νίκη του για το εσωτερικό της Αμερικής, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρθηκε χθες σε έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ με τον Π. Χαρίτο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας που είχε «προβλέψει» τη νίκη του Ντ. Τραμπ, αλλά και το Brexit.

Η νίκη του Τραμπ για το εσωτερικό της Αμερικής συνεπάγεται με καλωσόρισμα στην «έρημο του αυταρχικού ή ολοκληρωτικού καπιταλισμού» και για τον υπόλοιπο κόσμο ως «την αρχή του τέλους του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης» μαζί με το Brexit επεσήμανε ο κ. Δουζίνας. 

Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο που όπως είπε δεν αποτελεί μια αμερικάνικη ιδιαιτερότητα αλλά χαρακτηριστικό της ευρύτερης πολιτικής σκηνής αναφέρθηκε σε 4 ημερομηνίες σταθμούς: 

Οι τέσσερεις ημερομηνίες - σταθμοί της παγκοσμιοποίησης 

Το 1989 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ανακοινώθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, η νέα παγκόσμια τάξη, φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη στο χώρο της οικονομίας, με την απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ελεύθερο εμπόριο παντού και κοσμοπολιτισμός, πολιτικός φιλελευθερισμός, στο επίπεδο των θεσμών. 

Σε κοινωνικολογική βάση αυτό το σχέδιο είχε μεν το άνοιγμα των αγορών για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου και όχι των αγορών, οδήγησε μια μεσαία τάξη στη Σαγκάη, την Ινδία και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας να γίνει αρκετά πλούσια αλλά παράλληλα κατέστρεψε θέσεις εργασίας στον δυτικό κόσμο και άρχισε η φτωχοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία και τη μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων. 

Από το 1989 ως το 2008 έχουμε την πρώτη μεγάλη κρίση, αυτή που ως σήμερα ζούμε. Απάντηση σε αυτή την κρίση έρχεται το 2011 με τις μεγάλες καταλήψεις στην Ευρώπη και το Occupy στην Αμερική και είναι η πρώτη λαϊκή εξέγερση στην κρίση σαν απάντηση στα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Από την πρώτη απάντηση στην κρίση βγαίνει ο Σάντερς, ο Κόρμπιν στην Βρετανία και ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή λαική απάντηση στην κρίση. Το 2016 έρχεται η δεξιά απάντηση στην κρίση, το Brexit και ο Τραμπ. 

Με αυτή την έννοια «ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός» που στη ρητορική του υποστήριξε ο Τραμπ αλλάζει το αφήγημα της αμερικάνικης πολιτικής και βάζει τέρμα στην εποχή από το 1989 – 2008 συμπέρανε ο κ. Δουζίνας. 

Δεν είναι ιδιαίτερο αμερικάνικο φαινόμενο, αλλά όλης της Ευρώπης

Ως ένα χαρακτηριστικό της γενικότερης πολιτικής σκηνής όπως σκιαγραφείται στις μέρες μας και όχι μια αμερικάνικη ιδιαιτερότητα αναφέρθηκε στη νίκη του Τραμπ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι: 

«Υπάρχουν δύο πολιτικές, η μία είναι business us usual Κλίντον, Κάμερον και η άλλη είναι πως θα εκφράσουμε την εξέγερση αυτού του κόσμου, ο ένας είναι ο αριστερός ο τρόπος της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως αυτός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος ο δεξιός. Απλώς, ο Τραμπ είναι απλώς ένα καρτούν του Disney, δεν υπάρχει αμερικάνικη ιδιαιτερότητα.» 

Επίσης σε μια προσπάθεια διερεύνησης θετικών σημείων από το γεγονός της εκλογικής νίκης του Τραμπ, ο κ. Δουζίνας εστίασε κυρίως σε δύο σημεία από το πρόγραμμά του, φυσικά, μένει να δούμε βέβαια αν θα πραγματοποιηθούν. "Την εναντίωση στην “TTIP που όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά έβαλε στο στόχαστρο, καθώς θεώρησε ότι αποτελεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο” καθώς και την μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική από την ψυχροπολεμική διάσταση που την διατρέχει. «Ο Τραμπ είπε ότι πρέπει να σταματήσει να θέτει τη Ρωσία, ως αντίπαλο της αλλά τον ISIS και αυτό θα είναι κάτι θετικό. Σε σχέση με τη Συρία προχωρούσαμε σε τρίτο ψυχρό πόλεμο και αυτό το σταματάει” σημείωσε. 

Επιπλέον ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή: Όσα είπε ο Τραμπ πάνε ενάντια στο αμυντικό δόγμα της αμερικανικής πολιτικής ως το ρόλο του σερίφη σε όλη τη γη και το οικονομικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν όλα αυτά, αλλά η αβεβαιότητα αυτή που έχει δημιουργηθεί αυξάνει εξαιρετικά το συνολικό κεφάλαιο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή. 

Αναφορικά με την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία σημείωσε ότι παραμένει "εξαιρετικά σημαντική" και αποτελεί μια τεράστια διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης.



                                                                       πηγή    avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου