Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2017

Δρομολογούνται εξελίξεις: Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για το κλείσιμο της αξιολόγησης



Πρωτοβουλίες φέρεται να λαμβάνει ο πρόεδρος του Eurogroup για να αμβλυνθούν οι αποστάσεις από όλες τις πλευρές και να λήξει αισίως το σίριαλ της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλεί σε συνάντηση στις Βρυξέλλες όλους τους εμπλεκόμενους για να βρεθεί η «χρυσή» τομή.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος, καλεί όλους τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και την ελληνική πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Σκοπός του είναι να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση πριν μπουν για τα καλά σε προεκλογικό ρυθμό όλες οι χώρες που το επόμενο διάστημα θα προβούν σε εκλογές, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει τους υφιστάμενους συσχετισμούς και εκτροχιάσει μια και καλή το ελληνικό πρόγραμμα.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσαν τις άνωθεν πληροφορίες, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν χαμηλά τον πήχη. «Πολλοί παράγοντες σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β' αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα καρποφορήσουν» ήταν το σχόλιο από πηγές του ΥΠΟΙΚ, με προφανή στόχο να μην καλλιεργηθούν ελπίδες που δεν θα πραγματοποιηθούν.
Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, περιμένοντας από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη στάση ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Μπορεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ να δήλωσε πως το Ταμείο δεν θα αποφασίσει σήμερα, όμως σίγουρα θα προκύψουν σχόλια ή διαρροές για τις πραγματικές προθέσεις της Ουάσινγκτον. 
Πάντως, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. Επίσης, στην εν λόγω έκθεση τονίζεται πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των τραπεζών, όπως επίσης και «οι δομικές ακαμψίες οι οποίες εμποδίσουν την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της οικονομίας».

                                                                      πηγή   koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου